Swojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania.
Od razu po wyrobieniu ciasta przekładamy je do foremki i wtedy sobie wyrasta.
Wystarczy 15 minut żeby podrósł do brzegów foremki i do piekarnika.
Składniki:
350 g. ciepłej wody
25 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
350 g. mąki pszennej typ 650
200 g. mąki żytniej typ 720
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
Wykonanie:
Wodę wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże.
Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
Następnie wsypać obie mąki, dodać sól i olej.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Następnie przełożyć ciasto do keksówki, wysmarowanej margaryną
i posypanej bułką tartą.
Wierzch chleba posmarować wodą, lub mlekiem i posypać makiem, lub mąką.
Tak przygotowany chleb, odstawić na 15 minut żeby podrósł do brzegów foremki.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około godzinę.
Po upieczeniu, od razu wyciągnąć z foremki i wystudzić na kratce.
Pięknie ci wyszedł! Ach, taka kromeczka ze świeżym masłem...
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten smak....
Usuń