czwartek, 28 czerwca 2018

Dżem czereśniowy.




Kolejne zapasy na zimę. Dżem czereśniowy robiłam po raz pierwszy, ale jest
naprawdę smaczny. W tym roku nie robiłam dżemu wiśniowego, z wiśni zrobiłam sok.
Chociaż część wiśni jeszcze dojrzewa, także może jeszcze zrobię kilka słoiczków :)


Składniki:
2 kg wydrylowanych czereśni
2 opakowania konfiturexu
1 szklanka cukru
3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Wydrylowane czereśnie przełożyć do garnka.


Zblendować, ale nie zbyt dokładnie.
Wsypać konfiturfixy, wymieszać i zagotować, co jakiś czas mieszając. Dodać
sok z cytryny. Kiedy czereśnie zaczną się gotować wsypać cukier i wymieszać.
Gotować jeszcze chwilę, cały czas mieszając.


Cukru można dodać więcej, jak dla mnie tyle wystarczyło.

Wyłączyć gaz i mieszać jeszcze chwilę do zaniku piany.


Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Ustawić do góry dnem.

Na drugi dzień słoiki zapasteryzować.
Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać wodą do 3/4 wysokości i zagotować.
Pasteryzować 15 minut od zagotowania, na małej mocy palnika.

Ponownie ustawić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.
Z tej porcji wyszło mi osiem słoiczków, cztery większe i cztery mniejsze.




poniedziałek, 25 czerwca 2018

Ciasto z czereśniami i lukrem kakaowym.




Po truskawkach przyszedł czas na czereśnie. Zrobiłam kilka słoiczków dżemu, pyszny
kompot i oczywiście ciasto :)  Takie zwykłe, ale smaczne.
Wierzch polałam lukrem kakaowym. Można polać zwykłym lukrem, lub posypać
cukrem pudrem. Uważam jednak, że ten lukier w połączeniu z czereśniami 
sprawia, że ciasto lepiej smakuje. Osobiście bardzo go lubię, smakuje jak polewa
czekoladowa, a robi się dużo szybciej.
Piekłam w tortownicy 24 cm.


Składniki:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
czereśnie

Składniki na lukier:
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
5 łyżek mleka



Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać szklankę mąki, zmiksować. Następnie wlać mleko i wsypać
drugą szklankę mąki, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmiksować. Na koniec
wlać olej i ponownie zmiksować do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelać do tortownicy nasmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Na ciasto poukładać umyte i wydrylowane czereśnie.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę.


Do miseczki wsypać cukier puder i kakao. Wymieszać. Wlewać po łyżce mleko,
mieszać, aż powstanie gładki lukier.

Wystudzone ciasto udekorować lukrem.








.

czwartek, 21 czerwca 2018

Biszkopt z truskawkami i galaretką.




Dziś nic specjalnego. Zwykły biszkopt z truskawkami i galaretką. Niby nic, a jednak :)
Ja bardzo lubię takie ciasta. Szczególnie wtedy, gdy upały dają się we znaki, takie
orzeźwiające ciasto z zimną galaretką i owocami jest nie zastąpione.
Piekłam w tortownicy 25 cm.


Składniki:
3 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy)
3 łyżki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
na czubku łyżki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
truskawki

Wykonanie:
Białka ubić, dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, ubijać
jeszcze przez chwilę. Następnie wsypać obie mąki i proszek do pieczenia.
Zmiksować na najniższych obrotach  miksera, tylko chwilkę, żeby składniki
się połączyły. Dodatkowo przemieszać łyżką.
Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do  pieczenia.


Piec w temperaturze 170 stopni, 20 minut.

Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu.
Truskawki umyć i obrać z szypułek.

Na wystudzonym biszkopcie poukładać truskawki.


Tak przygotowane ciasto zalać tężejącą galaretką i wstawić na kilka godzin do lodówki.












wtorek, 19 czerwca 2018

Domowe nachos z tortilli.




Chipsy z tortilli, czyli nachos. Taką przekąskę zrobiłam na dzisiejszy mecz.
Niestety nie przyniosła szczęścia :( To nic, następnym razem będzie lepiej.
Wracając do chipsów to są chrupiące i uzależniające :) Po schrupaniu jednego,
od razu trzeba sięgnąć po następnego. Ręka sama chodzi i nie można jej zatrzymać :)
Moje chipsy zrobione są na bazie masła, ale masło można zamienić na olej.
Z olejem smakują tak samo dobrze. Przyprawy też można dodać według uznania.
Jak kto lubi.


Składniki:
2 placki tortilla
1/2 kostki masła
50 g. sera żółtego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki soli
pieprz

Wykonanie:
Tortille pokroić na trójkąty. Najlepiej ułożyć jedną na drugiej, przekroić na 4 części.
Następnie ułożyć jeden na drugim, przekroić w połowie. Powstałe trójkąty
przekroić jeszcze na pół. Powinno nam wyjść 32 trójkąty.
Jeśli nic nie zrozumieliście z tej pisaniny to po prostu każdy placek podzielcie
na 16 trójkątów :)
Masło roztopić w rondelku, dodać utarty na drobnych oczkach ser żółty, oraz
przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać przyprawy i wymieszać.


Każdy kawałek tortilli posmarować powstałą masą z obu stron. Ja zrobiłam to rękoma
bo tak mi najwygodniej. Tak przygotowane trójkąty układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.


Piec w temperaturze 170 stopni 10-15 minut. Tak żeby były rumiane.


Ściągać z blaszki po przestudzeniu.



poniedziałek, 18 czerwca 2018

Ogórki małosolne.




Moje pierwsze w tym roku ogórki małosolne. Najbardziej lubię takie na trzeci dzień
i takie właśnie są na zdjęciu. Powiem Wam w tajemnicy, że po zrobieniu zdjęć
dopadłam się do tych ogórków jak jakaś dzikuska :) Takie były dobre, że nie mogłam
się najeść :)  A Wy jakie lubicie najbardziej?
Mój maż je dopiero po pięciu, sześciu dniach jak są już prawie ukiszone.


Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
1 główka czosnku
3-4 gałązki kopru
1 liść chrzanu
kawałek korzenia chrzanu
woda, sól ( na każdy litr wody, kopiasta łyżka soli)

Wykonanie:
Ogórki umyć i namoczyć w zimnej wodzie minimum godzinę.
Na dnie dużego słoika ułożyć liść chrzanu, koper i kilka ząbków czosnku.
Następnie ułożyć część ogórków.


Na ogórkach ułożyć kolejną warstwę kopru, czosnku i chrzanu. Ponownie ułożyć ogórki
i na koniec przykryć jeszcze jedną warstwą przypraw. Ogórki powinny być ułożone
dość ciasno. Tak przygotowane ogórki zalać gorącą wodą z solą i zamknąć słoik.
Dobrze jest zrobić takie ogórki w naczyniu kamionkowym, wtedy trzeba przykryć
talerzykiem i docisnąć czymś ciężkim, np. kamieniem. Tak robiły moje babcie.
Ja niestety nie posiadam takiego naczynia.

Na ten słoik ugotowałam 2 litry wody, ale to było za dużo. Wystarczy 1,5 litra.




czwartek, 14 czerwca 2018

Dżem truskawkowy.




Przyszedł czas na robienie przetworów. Dżem truskawkowy jest u nas w domu
najbardziej lubiany :) Moje chłopaki innego nie jedzą. Na razie przerobiłam 4 kg.
truskawek, ale dopiero się rozkręcam :) Będę musiała zrobić jeszcze dwa, albo
trzy razy tyle. Tak więc dziś będzie kolejna partia. Trzeba się śpieszyć bo truskawki
nie będą za długo czekać :) Jeśli macie zamiar robić przetwory z truskawek, to
nie zwlekajcie.


Składniki:
2 kg. truskawek
1/2 kg cukru
2 opakowania konfiturexu
2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przełożyć do garnka.


Zblendować. Ja nie blenduję zbyt dokładnie, ponieważ lubię, jak trafi się
kawałek truskawki :) Do tak przygotowanych truskawek wsypać konfiturexy,
wymieszac i zagotować.


Kiedy truskawki zaczną się gotować dodać cukier i sok z cytryny.
Gotować 2-3 minuty cały czas mieszając.Wyłączyć gaz i mieszać jeszcze minutkę.
Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików. Ustawić do góry dnem.


Na drugi dzień słoiki zapasteryzować. Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką
i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 15 minut od zagotowania wody.
Ponownie ustawić słoiki do góry dnem i zostawić do wystudzenia.

Ja zawsze pasteryzuję słoiki, bo wtedy jestem pewna, że mi się nie popsują.
Przy dużej ilości cukru pasteryzacja nie jest konieczna, ale jak to mówią
" przezorny zawsze ubezpieczony " :)





wtorek, 12 czerwca 2018

Koktajl kiwi, banan, truskawka.



Sezon truskawkowy w pełni, trzeba więc korzystać bo nie długo się skończy.
Wczoraj zrobiłam pierwszą porcję dżemu, ale żeby dodać sobie energii,
zrobiłam też pyszny koktajl. Prosty i szybki.


Składniki:
1 szklanka truskawek
2 kiwi
2 nie duże banany

Wykonanie:
Truskawki umyć i usunąć szypułki, wrzucić do kielicha blendera.
Banany i kiwi obrać i pokroić na kawałki.
Do truskawek wrzucić kiwi.


Zblendować. Dodać banany i ponownie zblendować. Jeśli macie większy pojemnik
to można wrzucić wszystkie owoce od razu. U mnie się nie zmieściły :)

Z podanych składników wyszło mi 500 ml. koktajlu.



czwartek, 7 czerwca 2018

Czeskie knedliki.



Kto bywał w Czechach na pewno knedliki zna. Natomiast mało kto robi je w domu.
Ja już od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia knedlików,  ale przyznam się, że
miałam pewne obawy. Myślałam, że jest to bardzo trudne, bałam się, że nic mi
z tego nie wyjdzie. Postanowiłam jednak spróbować, trochę pod naciskiem męża :)
Okazało się, że jest to bardzo proste, a co najważniejsze wyszło pyszne.


Składniki:
2,5 szklanki mąki krupczatki + mąka do podsypywania
1 szklanka ciepłego mleka
20 g. drożdży
1 jajko
1 plaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru

Wykonanie:
Drożdże i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Zostawić na 10-15 minut,
żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i zaczyn drożdżowy.
Następnie wlać resztę mleka i wbić jajko. Wyrobić gładkie ciasto.
Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.

Następnie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Chwilę zagnieść.
Podzielić na 4 części i uformować podłużne bagietki. Przykryć ściereczką.


W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
Do wrzątku włożyć knedliki, najlepiej pojedynczo lub po dwa. Przykryć pokrywką
i gotować na wolnym gazie około 15 minut. U mnie gotowały się po dwa.
To zależy jak szeroki jest garnek. Knedliki rosną w czasie gotowania, więc jeśli nie
będą miały miejsca to się posklejają.



Gotowe knedliki pokroić na kilku centymetrowe plastry. Podawać z sosem.
U nas były z gulaszem.




środa, 6 czerwca 2018

Domowy cukier waniliowy.




Zawsze mam w domu domowy cukier waniliowy, cudownie pachnący
prawdziwą wanilią. Kiedyś kupowałam jego tańszy zamiennik,cukier wanilinowy,
myśląc, że to cukier waniliowy. Moje oczy tak to odczytywały :)
Nie wiedziałam, że tak prosto, samemu można zrobić prawdziwy cukier waniliowy.
Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy, byłam zachwycona.
Od tej pory nie może go zabraknąć w mojej kuchni.
Taki domowy cukier waniliowy, doskonale pasuje nie tylko do ciast i deserów.
Można go dodać także do kawy lub mleka. Ma cudowny zapach prawdziwej wanilii.
Jeśli jeszcze nie robiliście takiego cukru, to bardzo Was do tego zachęcam.
Sami zobaczcie jakie to proste :)


Składniki:
cukier
1 laska wanilii
słoik ( nie większy niż 500 ml.)

Wykonanie:
Do słoika wsypać cukier. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Nożem wyskrobać
nasiona i miąższ, wrzucić do cukru. Laskę wanilii przekroić jeszcze na pół lub
na mniejsze części jak wolicie. Włożyć do cukru. Zamknąć słoik i potrząsnąć.
Zostawić na minimum tydzień. Gotowe :)








sobota, 2 czerwca 2018

Delikatny sernik na zimno.





Dawno nie robiłam sernika na zimno, a w tym roku lato przyszło nieco wcześniej.
Na upały takie zimne, delikatne ciasto jest niezastąpione.
Na szczęście dziś zrobiło się trochę chłodniej, nawet trochę popadało.
W każdym bądź razie upał czy nie, taki serniczek warto zrobić.
Jest pyszny i delikatny, posypany uprażonymi wiórkami kokosowymi i białą czekoladą.
Ja zrobiłam go na biszkopcie bo taki najbardziej lubimy, ale można go zrobić
na herbatnikach lub biszkoptach. Wtedy będzie szybciej i bez włączania piekarnika.
Sernik zrobiłam w blaszce 24 cm na 34 cm.


Składniki na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka maki ziemniaczanej
na czubku łyżki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
800 g. sera na sernik (użyłam Mój ulubiony z Wielunia)
500 ml. śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki przezroczyste
1 i 1/2 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia galaretek

Na posypkę:
3/4 szklanki wiórek kokosowych
1 tabliczka białej czekolady (100 g.)

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka dalej ubijać. Wsypać obie mąki i proszek.
Wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 15 minut.


Zostawić do wystudzenia.

Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe. Zostawić do przestudzenia.
Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wsypać do wystudzonych
wiórek i wymieszać.

Masa serowa:
W rondelku zagotować 1 i 1/2 szklanki wody. Rozpuścić w niej galaretki.
Co jakiś czas przemieszać.


Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Następnie partiami dodawać ser, cały czas miksując. Na koniec po woli wlewać
lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie zmiksować.
Można tu sprawdzić czy masa jest dość słodka, jeśli wolicie bardziej słodko
to można jeszcze dodać cukier puder, Ja najpierw dodałam dwie łyżki, ale wydawało
mi się za mało słodkie, więc dodałam jeszcze łyżkę.

Gotową masę wylać na przestudzony biszkopt.


Posypać wiórkami z czekoladą. Wstawić na kilka godzin do lodówki.