Zupa pieczarkowa. U mnie zawsze z ziemniakami, ale można ją podać
też z makaronem. Koniecznie zabielana śmietaną. Pyszna i pożywna.
Każdy ma swój sposób na zupę, ale jeśli zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem
to być może przepis Ci się przyda:)
Składniki:
1,5 l. bulionu
1 marchewka z bulionu
1/2 pietruszki z bulionu
mały kawałek selera z bulionu
4-5 średnich ziemniaków
400 g. pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1/3 szklanki śmietanki 30 %
1 łyżeczka mąki (niekoniecznie)
Na bulion:
1 ćwiartka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 pełna łyżeczka soli
kilka ziarenek pieprzu
Wykonanie:
Przygotować wywar.
Do garnka włożyć ćwiartkę z kurczaka, obrane i umyte marchewki,
pietruszkę, kawałek selera i kawałek pora. Wlać 1,5 litra wody.
Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wsypać pełna łyżeczkę soli i kilka
ziarenek pieprzu. Przykryć pokrywką i zagotować.
Następnie zmniejszyć gaz i gotować godzinę.
Ugotowany bulion przecedzić.
Pieczarki umyć, można też obrać. Następnie pokroić w półplasterki.
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W garnku z grubszym dnem roztopić masło. Wrzucić pokrojone pieczarki,
podsmażyć kilka minut często mieszając.
Następnie dodać utarte na tarce warzywa. Smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Następnie wlać bulion. Przykryć pokrywką i gotować na małym gazie 20 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Dodać do zupy i gotować jeszcze 10-15 minut, do miękkości ziemniaków.
Śmietankę wlać do szklanki, dodać mąkę i dobrze wymieszać żeby nie było grudek.
Dodać trochę zupy i jeszcze raz wymieszać. Wlać do garnka z zupą. Wymieszać.
Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
Można zabielić zupę samą śmietaną bez mąki.