Pojawiła się młoda kapusta, trzeba korzystać. Jest soczysta, chrupiąca, delikatna,
po prostu pyszna.
W sezonie często robię surówki z młodej kapusty. Z dodatkami można
tu dowolnie kombinować. Tym razem zrobiłam z dodatkiem rzodkiewki.
Składniki:
1/2 główki niedużej młodej kapusty
7-8 rzodkiewek
1 marchewka
pęczek szczypiorku
1 pełna łyżka majonezu
1 pełna łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę obrać z ciemnozielonych liści, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Następnie drobno poszatkować. Przełożyć do miski.
Marchewkę i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Szczypiorek drobno pokroić. Dodać majonez, jogurt i przyprawić solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz