piątek, 29 kwietnia 2022

Zupa pieczarkowa.



 
Zupa pieczarkowa. U mnie zawsze z ziemniakami, ale można ją podać 
też z makaronem. Koniecznie zabielana śmietaną. Pyszna i pożywna. 
Każdy ma swój sposób na zupę, ale jeśli zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem 
to być może przepis Ci się przyda:) 


Składniki:
1,5 l. bulionu
1 marchewka z bulionu
1/2 pietruszki z bulionu
mały kawałek selera z bulionu
4-5 średnich ziemniaków
400 g. pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1/3 szklanki śmietanki 30 %
1 łyżeczka mąki (niekoniecznie)

Na bulion:
1 ćwiartka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 pełna łyżeczka soli
kilka ziarenek pieprzu

Wykonanie:
Przygotować wywar.
Do garnka włożyć ćwiartkę z kurczaka, obrane i umyte marchewki, 
pietruszkę, kawałek selera i kawałek pora. Wlać 1,5 litra wody. 
Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wsypać pełna łyżeczkę soli i kilka 
ziarenek pieprzu. Przykryć pokrywką i zagotować. 
Następnie zmniejszyć gaz i gotować godzinę. 
Ugotowany bulion przecedzić. 

Pieczarki umyć, można też obrać. Następnie pokroić w półplasterki. 

Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

W garnku z grubszym dnem roztopić masło. Wrzucić pokrojone pieczarki, 
podsmażyć kilka minut często mieszając. 
Następnie dodać utarte na tarce warzywa. Smażyć jeszcze 2-3 minuty.


Następnie wlać bulion. Przykryć pokrywką i gotować na małym gazie 20 minut. 


Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 
Dodać do zupy i gotować jeszcze 10-15 minut, do miękkości ziemniaków. 

Śmietankę wlać do szklanki, dodać mąkę i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. 
Dodać trochę zupy i jeszcze raz wymieszać. Wlać do garnka z zupą. Wymieszać. 
Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną zieloną pietruszkę.


Można zabielić zupę samą śmietaną bez mąki. 





2 komentarze:

  1. Wszystko ok, tylko po co mąka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam, że niekoniecznie. Dodaję mąkę od czasu do czasu. Nie zawsze. Dzięki mące zupa jest bardziej zawiesista.

      Usuń