sobota, 29 maja 2021

Proste ciasto z białą czekoladą.

 


Szybkie i proste ciasto z dodatkiem białej czekolady. Być może ktoś się skusi
i upiecze na weekend. Ja tym razem mam ochotę na ciacho z owocami i galaretką 
i takie będę piekła. Dla Was zostawiam przepis na ciasto, które robiłam 
w zeszłym tygodniu. Mam nadzieję, że ktoś się skusi. Przygotujecie je naprawdę 
szybko. Najwięcej czasu.zajmuje ubijanie jajek, ale warto poświęcić na to czas. 


Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru (szklanka 230 ml.)
1 niepełna szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka białej czekolady

Wykonanie:
Czekoladę posiekać drobno nożem. 

Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę. Ja ubijałam około 10 minut. 
Następnie wlać olej, zmiksować tylko do połączenia składników. 
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz zmiksować na najniższych 
obrotach miksera, żeby składniki się połączyły. 


Na koniec wsypać posiekaną białą czekoladę i wymieszać łyżką. 


Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 55 minut. 
Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc czas pieczenia może się trochę różnić. 
Po wystudzeniu, ciasto posypać cukrem pudrem. 









środa, 26 maja 2021

Kotlety rybne.





Miękkie i delikatne kotlety z mielonej ryby. Tym razem zrobiłam z dorsza, ale można 
tu użyć dowolnej ryby. Takie kotleciki to fajna odmiana od zwykłej smażonej ryby. 
Wszyscy wiemy, że ryby są zdrowe i powinniśmy je jeść. Dzieci nie zawsze je lubią, 
ale myślę, że w formie takich kotlecików chętnie zjedzą. Specjalnie dla nich, 
można zrobić w wersji mini, lub w formie paluszków. 
Z podanych składników zrobiłam 5 dużych kotletów.


Składniki:
400 g. fileta z dorsza bez skóry
1 kajzerka
1 jajko
1 łyżeczka suszonego koperku
sól, pieprz 
4-5 kropli soku z cytryny


Wykonanie:
Filety umyć i wyciągnąć ości, jeśli są. Następnie zmielić.
Kajzerkę namoczyć w wodzie, kiedy zmięknie odcisnąć i dodać do ryby. 
Wbić jajko, dodać przyprawy.i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać 
i wyrobić ręką, dłuższą chwilę, tak żeby masa była gładka. 
Następnie uformować kotlety i obtaczać je w bułce tartej.


Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety, po kilka minut z każdej strony 
na niewielkim gazie. 









sobota, 22 maja 2021

Sernik z mlekiem w proszku.

 


Zrobiłam nowy sernik. Od jakiegoś czasu zbierałam się żeby go upiec, ale zapominałam 
kupić mleka w proszku. W końcu kupiłam i mogłam wypróbować nowy przepis. 
Piekłam w zeszły weekend. Sernik wyszedł pyszny. Dlatego zapisuję przepis, bo będę 
do niego wracać. Wam również polecam. Wypróbujcie i oceńcie. 
Zrobiłam mój sernik na spodzie biszkoptowym, ale można go zrobić 
na cieście kruchym, na herbatnikach, lub bez spodu. 
Piekłam w blaszce 32 x 23.


Składniki:
Spód biszkoptowy:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser:
1 kg sera białego, miałam w wiaderku
6 jajek
100 g. masła
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mleka
1 szklanka mleka w proszku

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, a następnie 
żółtka. Ponownie zmiksować. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia. 
Wszystko wymieszać łyżką. 
Spód prostokątnej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować 
masłem. Przelać ciasto. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni, 20 minut. 
Po upieczeniu wystudzić. 


Kiedy ciasto wystygnie, przygotować masę serową. 

Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. 
Żółtka ubić z cukrem. Dodać ser. Zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną 
i roztopione masło. Ponownie zmiksować do połączenia składników. 
Wlać mleko, wymieszać i wsypać mleko w proszku. Jeszcze raz zmiksować 
żeby składniki się połączyły. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać 
wszystko łyżką.


Masę serową wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego 
do temperatury 160 stopni i piec 60-70 minut. Następnie wyłączyć piekarnik 
i zostawić w nim sernik do wystudzenia. 

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.








środa, 19 maja 2021

Placki z jabłkami na jogurcie.

 


Dawno nie robiłam placków z jabłkami. Od jakiegoś czasu tak za mną chodziły, 
że musiałam w końcu zrobić. Bardzo je lubię. Przypominają mi czas dzieciństwa. 
Tym razem zrobiłam na jogurcie. Są bardzo delikatne. Tak czy siak, zawsze 
wychodzą pyszne. Do tego są szybkie w przygotowaniu, wystarczy kilka, no może 
kilkanaście minut z utarciem jabłka :) 


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 niepełna szklanka jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
1 średnie jabłko

Dodatkowo:
cukier puder do posypania placków

Wykonanie:
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 


Jajka wbić do miski, dodać cukier puder, jogurt i olej. Wymieszać. 
Następnie dodać mąkę i sodę. Ponownie wymieszać do połączenia składników. 
Ja zrobiłam to trzepaczką. Na koniec dodać utarte jabłka i jeszcze raz wymieszać. 




Na patelni rozgrzać trochę oleju. Wykładać łyżką placuszki. 
Smażyć na niewielkim gazie. Około 1 minuty z każdej strony. 
Wykładałam 1,5 łyżki na jeden placek.


Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 





piątek, 14 maja 2021

Kotlety po parysku




Dziś pyszne, delikatne kotleciki drobiowe. Od zwykłych kotletów różnią się panierką. 
Nie obtaczamy ich w bułce tartej, a tylko w mące i jajku. Dzięki temu 
są delikatniejsze. Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnego kotleta. Panierkę możecie 
urozmaicić, dodając do jajek ulubione zioła. Jeśli jeszcze nie robiliście kotletów 
w ten sposób, to spróbujcie koniecznie. Są naprawdę smaczne. Polecam :)


Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 jajka
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
papryka słodka i ostra
olej do smażenia

Wykonanie:
Piersi umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić wzdłuż na mniejsze kotlety. 
U mnie z dwóch piersi wyszło 6 mniejszych kotletów. 
Każdego kotleta delikatnie rozbić. Przyprawić solą i pieprzem. 


Jajka wbić do miski przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać. 


Mąkę wyłożyć na talerz. Kotlety obtaczać w mące, a następnie w jajku. 
Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony na niewielkim gazie. 








wtorek, 11 maja 2021

Bułki pszenne na maślance.

 


Znowu wykombinowałam nowe bułki. Została mi maślanka, więc dodałam ją właśnie 
do bułek.Wyszły mięciutkie i smaczne. Robiłam już dwa razy i na pewno jeszcze 
nieraz zrobię. Dlatego zapisuję przepis, żebym o nich nie zapomniała :) 
Jeśli macie akurat w lodówce maślankę, to wypróbujcie ten przepis. To naprawdę 
nic trudnego, a radość ze swojskiego pieczywa bezcenna. 


Składniki:
1/2 szklanki ciepłej wody
25 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
500 g. mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 szklanka maślanki
5 łyżek oleju

Wykonanie:
Ciepła wodę wlać do miski, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić 
na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i sól. Wlać maślankę i olej. Wyrobić. 
Ja zrobiłam to robotem. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i zostawić na minimum 30 minut do wyrośnięcia. 


Po tym czasie, ciasto przełożyć na stolnicę. Jeśli trzeba, podsypać mąką. 
Następnie podzielić ciasto na 9 części. Z każdej części uformować bułkę. 



Gotowe bułki układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. 
Zostawić na 10-15 minut do napuszenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około 30 minut. 






sobota, 8 maja 2021

Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką.

 


Pomysł na coś słodkiego, szybkiego, prostego i oczywiście pysznego. 
Ciasto z dodatkiem maślanki. Wypatrzyłam je ostatnio w programie telewizyjnym. 
Musiałam koniecznie wypróbować, ponieważ uwielbiam takie zwykłe ciasta z kruszonką. 
Nie zawiodłam się, jest naprawdę smaczne. Tym bardziej, że zbliża się lato i sezon 
na świeże owoce. To będzie idealny czas na to ciasto. Ja będę piekła, a Wy? 
Piekłam w tortownicy 26 cm. 


Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 230 ml.)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
3 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju

Kruszonka:
50 g. masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki

Dodatkowo:
Dowolne owoce, u mnie jagody mrożone

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do miski. 
Dodać maślankę i olej. Wymieszać. Następnie wsypać suche składniki. 
Zmiksować, żeby wszystko się połączyło. 
Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać łyżką.




Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej ciasto. 
Na wierzchu ułożyć owoce.
 
Przygotować kruszonkę. Do miski przełożyć masło, mąkę i cukier. 
Rozgnieść palcami, żeby powstały grudki. Gotową kruszonką posypać ciasto. 






Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 1 godzinę. 
Ja piekłam 55 minut.