wtorek, 30 maja 2023

Ciasteczka czekoladowo kokosowe.

 


Dziś przepis na ciasteczka czekoladowe z dodatkiem wiórek kokosowych. 
Zrobiłam je na bazie ciastek czekoladowych, które są już na blogu. Bardzo lubię 
te ciasteczka i chciałam je trochę urozmaicić. Wyszły oczywiście bardzo smaczne, 
ale chyba jednak pierwotna wersja wygrywa smakiem. 
Na pewno będę jeszcze kombinować z dodatkami. 
Z podanych składników zrobiłam 40 ciasteczek. 

Składniki:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
1/2 szklanki oleju
2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g. czekolady mlecznej 
6 łyżek wiórek kokosowych

Wykonanie:
Czekoladę pokroić nożem na mniejsze kawałki.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować 
na wolnych obrotach.
Następnie wsypać obie mąki, kakao, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. 
Zmiksować do połączenia składników, najlepiej hakami bo ciasto będzie gęste. 
Pod koniec zagnieść ręką. Dodać pokrojoną czekoladę i ponownie zagnieść. 


Dłonie można zwilżyć olejem. Odrywać po kawałku ciasta, formować kulki 
wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczać. 


Ciastka układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.


Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni 
i piec 15-17 minut. 


Po upieczeniu, ciasteczka zostawić na blaszce do wystudzenia, ponieważ ciepłe 
będą miękkie. 
Ściągać z blaszki dopiero gdy wystygną. 








sobota, 27 maja 2023

Tarta ze szparagami.

 


Kruche ciasto, szparagi i masa śmietankowo jajeczna. Oto pyszna tarta. 
Delikatna i krucha. Dosłownie rozpływa się w ustach. 
Smakuje na ciepło i na zimno, chociaż ja akurat wolę na ciepło :)
Szparagi podsmażyłam na maśle, dzięki temu są chrupiące i moim zdaniem 
smaczniejsze niż gotowane. 
Polecam do tarty, sos czosnkowy. Pycha :)
Sprawdźcie przepis. 


Składniki:
Ciasto kruche:
200 g. mąki pszennej (użyłam tortowej)
100 g. masła
1 jajko
1/3 łyżeczki soli 

Nadzienie:
150 g. śmietanki 30 %
2 jajka
100 g. sera żółtego
50 g. sera feta
350 g. szparagów 
sól, pieprz

Dodatkowo:
1/2 łyżki masła do smażenia szparagów 

Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać  masło i wysiekać. 
Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. 
Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Z ciasta uformować kulę, następnie zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić 
w lodówce, 20-30 minut.


Formę do tarty wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim, 
wcześniej przygotowaną formę. 



Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego 
do temperatury 200 stopni na 15 minut.

Podpieczoną tartę wystudzić.

Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na male kawałki. 
Główki odłożyć na bok. 

Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone szparagi, bez główek. 


Smażyć 3-4 minuty często mieszając, w międzyczasie trochę posolić.  
Dodać główki i smażyć jeszcze minutę. 

Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać utarty na tarce ser żółty i pokruszony ser feta. 
Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. 


Na podpieczony i wystudzone spód wyłożyć podsmażone szparagi, a następnie 
wlać śmietankę z jajkami i serem.

 

Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego 
do temperatury 190 stopni i piec 30 minut. 







Przepis w Waszym wykonaniu.

Ela dodała pomidorki :)






środa, 24 maja 2023

Ciasto styropian (sernik bez sera).

 


Oszukany serniczek:) Zamiast sera zrobiony jest ze śmietany.
Ciasto jest łatwe do zrobienia, a przy tym delikatne i smaczne. 
Na zewnątrz kruszonka, a w środku, delikatna masa śmietankowo budyniowa. 
Przepis na to ciasto mam od lat, ale dawno go nie robiłam. 
Przepis był już nawet na blogu, ale nie było zdjęć z etapu przygotowania, 
postanowiłam go trochę odświeżyć. 


Składniki na kruszonkę:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
250 g. masła 
5 żółtek

Masa śmietanowa:
3 duże śmietany 18%  (każda po 330 g.)
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego 
5 białek 
szczypta soli 

Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier. 
Wymieszać. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. 


Wysiekać, następnie zrobić dołek i wbić żółtka. 


Wszystko zagnieść palcami, tak żeby powstała kruszonka.


Śmietanę przełożyć do miski, dodać, cukier, proszek do pieczenia 
i ekstrakt waniliowy.  Zmiksować. 
Na koniec wsypać budyń i jeszcze chwilę miksować, do połączenia składników. 


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy śmietanowej 
i wymieszać łyżką. 


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Moja blaszka ma otwierany rant, 
więc wyłożyłam tylko spod. Boki nasmarowałam masłem i posypałam mąką.
Do tak przygotowanej blaszki wyłożyć połowę kruszonki. Lekko docisnąć. 


Następnie wylać masę śmietanową, wyrównać powierzchnię. 


Wierzch posypać resztą kruszonki.


Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego 
do temperatury 160 stopni i piec 1 godzinę.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na godzinę. 
Następnie uchylić piekarnik i zostawić ciasto do wystudzenia.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.













sobota, 20 maja 2023

Muffinki na maślance z białą czekoladą.

 


Mięciutkie muffinki z dodatkiem białej czekolady.
Tym razem zrobione na maślance, ponieważ zalegała w lodówce.  
Szybkie w przygotowaniu, bez użycia miksera. Idealne do kawy i herbaty. 


Składniki:
2 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru 
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka białej czekolady

Dodatkowo:
borówki
cukier puder do posypania babeczek 

Wykonanie:
Do miski wbić jajka, dodać maślankę i olej.


Wymieszać trzepaczką, lub łyżką. Dodać cukier, ponownie wymieszać. 


Następnie wsypać mąkę i proszek. Wymieszać do połączenia składników. 


Na koniec dodać białą czekoladą posiekaną nożem. 


Wymieszać wszystko łyżką
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. 


Na wierzchu każdej babeczki ułożyć po kilka sztuk borówek, lekko docisnąć. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 30-35 minut. 
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy babeczki są upieczone. 


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.






wtorek, 16 maja 2023

Pesto z czosnku niedźwiedziego.

 


Najprostszy przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Tylko podstawowe 
składniki bez żadnych dodatków. 
Czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrowy, ma wiele właściwości zdrowotnych, 
ale jest też smaczny, dlatego warto go jeść. 
Sezon trwa krótko, trzeba więc korzystać póki jest. 


Składniki:
100 g liści czosnku niedźwiedziego (bez łodyg)
50 g. oleju rzepakowego, lub oliwy z oliwek 
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz 

Wykonanie:
Liście czosnku umyć i osuszyć. Można pokroić na mniejsze kawałki. 
Wrzucić do pojemnika blendera. Dodać resztę składników. Zblendować.
Jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. 

Pesto przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.