Ciasto marchewkowe, miękkie, wilgotne i delikatne. Bardzo proste w wykonaniu.
Zrobicie je bez użycia miksera. Szybka, ale smaczna wersja :)
Składniki:
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju (moja szklanka 230 ml )
2 łyżki gęstej śmietany
200 g. marchewki (waga po obraniu)
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Odcisnąć delikatnie ręcznikiem papierowym.
Jajka wbić do miski, dodać olej, cukier i śmietanę. Wymieszać trzepaczką.
Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.
Wymieszać do połączenia składników.
Na koniec dodać marchewkę i jeszcze raz wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni 55 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz