piątek, 28 sierpnia 2020

Pasta twarogowa z papryką.





Naszła mnie ochota na pastę do chleba, tym razem twarogowa z papryką. 
Zawsze lubię mieć w domu zapas papryki. Ma dużo witaminy C, dlatego 
jem jej, dość dużo :) Zawiera też inne witaminy, jak np. E, prowitaminę A, 
oraz witaminy z grupy B. Mówię o papryce czerwonej, bo taką lubię najbardziej. 
Wracając do pasty, to też bardzo lubię. Najczęściej robię właśnie twarogowe 
i jajeczne. To jest moja baza, a dodatki, to już zależy na co mam ochotę, albo
co akurat mam w lodówce :)

Składniki:
250 g. twarogu
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki gęstej śmietany
szczypiorek
sól, pieprz

Wykonanie:
Twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem. 
Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do twarogu.


Szczypiorek drobno pokroić, również wsypać do miski z twarogiem.
Przyprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę. Jeszcze raz rozgnieść widelcem 
i dobrze wymieszać. 







wtorek, 25 sierpnia 2020

Sernik czekoladowy.




Dawno nie robiłam sernika. Tym razem czekoladowy, bo miałam ochotę na coś innego. 
Powiem szczerze, że najbardziej lubię tradycyjny, ale ten też jest całkiem smaczny. 
Na spód zrobiłam cienki biszkopt kakaowy, który bardzo fajnie się komponuje 
z czekoladową masą serową. Wierzch udekorowałam czekoladą mleczną.
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Mój syn stwierdził, że dla niego 
za mało słodki. Dla mnie jest w sam raz. Ciekawa jestem Waszej opinii.


Biszkopt:
2 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pełna łyżka kakao

Masa serowa:
1 kg. twarogu 
5 jajek
1 czubata szklanka cukru 
1 budyń czekoladowy
2 czekolady gorzkie
50 g. masła
100 g. śmietanki 30 %

Polewa:
50 g. czekolady mlecznej
1 łyżka mleka

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli.
Następnie dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Na koniec dodać mąkę, kakao 
i proszek do pieczenia. Wymieszać, do połączenia składników. 
Tak przygotowane ciasto, wylać na blaszkę wysmarowaną margaryną 
i posypaną bułką tartą. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, około 20 minut. 
Upieczony biszkopt zostawić do wystudzenia.


Przygotować masę serową.
Twaróg zmielić trzykrotnie.

Czekoladę połamać i włożyć do rondelka. Dodać masło i śmietankę. 
Podgrzać i mieszać do rozpuszczenia składników. 
Kiedy powstanie jednolita masa, wyłączyć gaz. Odstawić do przestudzenia.


Do zmielonego twarogu dodać żółtka i cukier. Zmiksować. Następnie wsypać budyń, 
ponownie zmiksować. Na koniec wlać masę czekoladową i jeszcze raz zmiksować 
do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli. 
Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.


Gotową masę serową, wyłożyć na przestudzony biszkopt. Wyrównać powierzchnię. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni, około 1 godzinę.
Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do przestudzenia.
Ja zostawiam na godzinę w zamkniętym piekarniku, następnie delikatnie go uchylam 
i zostawiam sernik do wystudzenia. 

Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. 
Pamiętajcie, żeby dno miseczki nie dotykało wody. 
Na wystudzonym serniku zrobić esy floresy z polewy :) 


















piątek, 21 sierpnia 2020

Kruche ciasto ze śliwkami.

   


Dziś ciasto ze śliwkami. Zwykłe kruche, a w środku śliwki. Jest sezon, więc trzeba 
korzystać. Kiedy są świeże śliwki, ciasto być musi. U mnie na pewno, będzie 
jeszcze nie jedno,bo bardzo lubię :) Lubię ze śliwkami z innymi owocami, 
po prostu jestem łasuchem i uwielbiam wszystkie ciasta :) No tak, ale to chyba widać,
po ilości słodkości na blogu :) Dziś mam w planach sernik czekoladowy, zobaczymy
co z tego będzie. Jak wyjdzie smaczny, to na pewno dostaniecie przepis.
Tym czasem, zostawiam Wam ten przepis i zachęcam do pieczenia :)


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 kostka masła (200 g.)
2 jajka

Dodatkowo:
śliwki
1 pełna łyżka bułki tartej
2 pełne łyżki cukru

Wykonanie:
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać.
Dodać sól, pokrojone zimne masło i wbić jajka. Zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie części, zawinąć w folię spożywczą, lub aluminiową
i schłodzić pół godziny w lodówce.


W tym czasie przygotować śliwki. Umyć i usunąć pestki.

W miseczce wymieszać cukier z bułką tartą.

Jedną część schłodzonego ciasta, rozwałkować i przełożyć na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość delikatne, dlatego
wygodniej odrywać po kawałku i wyklejać blaszkę.


Na ciasto wyłożyć połówki śliwek. następnie posypać śliwki cukrem 
z bułką tartą.


Drugą część ciasta również rozwałkować i wyłożyć na śliwki.


Tak przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 
180 stopni i piec 40-45 minut.


Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.





wtorek, 18 sierpnia 2020

Szynka w sosie z papryką.

 




Mój niedzielny obiad. Przeważnie w niedzielę, gotuje mąż, taka nasza tradycja :) 
Tym razem był w pracy,więc musiałam gotować sama :) Zrobiłam taką szynkę w sosie. 
Było na dwa dni :) Taka szyneczka w sosie, fajnie się sprawdzi na obiad, 
ale też na imprezę, jako danie na ciepło. Ja podałam na obiad z ziemniakami, 
a na drugi dzień zrobiłam kopytka. Tak, żeby było inaczej :) 


Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka
750 ml. wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka suszonych pomidorów
1 łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego

Dodatkowo:
olej do smażenia mięsa
masło do smażenia warzyw
1 mały ogórek kiszony
mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie:
Szynkę umyć, pokroić w plastry. Następnie każdy plaster, obtoczyć w mące.


Na patelni rozgrzać olej. Obsmazyć mięso z obu stron.


Do rondelka wlać gorącą wodę, dodać przyprawy. Wymieszać i zalać mięso.
Przykryć pokrywką i dusić na małym gazie.


Po około godzinie na osobnej patelni podsmażyć na maśle, pokrojoną cebulę,
paprykę i czosnek. 


Kiedy warzywa się podsmażą, dodać je do mięsa.


Przykryć i dusić jeszcze 45 minut. 
Na 5 minut przed końcem duszenia, dodać pokrojonego w półplasterki ogórka kiszonego.
Jeśli trzeba, doprawić sos do smaku.

Sos można dodatkowo zagęścić mąką. 
W niewielkiej ilości zimnej wody, rozmieszać 1 łyżeczkę mąki pszennej 
i płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wlać do sosu, mieszając, 
żeby nie powstały grudki. 







piątek, 14 sierpnia 2020

Kruche z budyniową pianką i owocami.






Pyszne kruche ciasto, a w środku delikatna pianka i owoce.
Chyba wszyscy je znają. Jest przepyszne. Na blogu jest już przepis na to ciasto,
ale w tamtym przepisie pianka jest zrobiona z dodatkiem oleju.
Ta wersja zrobiona jest z pianką na samych budyniach. Powiem szczerze,
że ta wersja bardziej przypadła mi do gustu, ponieważ zawsze się udaje :)
Piana z dodatkiem oleju, często opada. Nie wiem od czego to zależy,
zawsze robię tak samo, olej wlewam bardzo powoli i delikatnie mieszam.
Czasem jest w porządku, a czasem opada. Piana na samych budyniach, 
zawsze się udaje. Dlatego, postanowiłam zrobić nowy wpis na to ciasto. 
Tamten zostawię, żebyście mieli wybór i mogli wypróbować jedno i drugie.


Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Pianka:
5 białek
3/4 szklanki cukru
2 budynie waniliowe (każdy 40 g.)
 
Dodatkowo:
Dowolne owoce

Wykonanie:
Mąkę z proszkiem i cukrem wysypać na stolnicę, wymieszać. 
Dodać margarynę i wysiekać, następnie dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić na dwie części, mniejszą i większą. 
Tak przygotowane ciasto, zawinąć w folię spożywczą, lub aluminiową 
i schłodzić w zamrażalniku, około godzinę.



Większą część ciasta, zetrzeć na tarce, na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. 
Delikatnie docisnąć dłonią.


Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 15 minut. 
Zostawić do wystudzenia.


Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli. Następnie powoli wsypywać cukier,
cały czas miksując. Na koniec wsypać budyń. zmiksować tylko chwilę
na najniższych obrotach miksera, lub wymieszać łyżką.


Pianę wyłożyć na przestudzone ciasto. Na pianę wyłożyć owoce. 
(miałam borówki) Lekko docisnąć.



Na wierzch, zetrzeć mniejszą część ciasta. 


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 40-45 minut.
To już zależy od piekarnika.


Po wystudzeniu, posypać cukrem pudrem.