poniedziałek, 28 kwietnia 2025

Bajaderki bez alkoholu

 


Bajaderki to wilgotne, czekoladowe ciastka w kształcie kulki zrobione z resztek ciast. Jeśli zostanie Wam ciasto, którego nikt już nie je, wystarczy dołożyć kilka dodatków i zrobić bajaderki :) Muszą to być ciasta suche, bez kremów, galaretki i owoców.
Moje bajaderki zrobiłam bez dodatku alkoholu, ale dobrze jest dodać 1-2 łyżki rumu, lub innego alkoholu.
Z podanych składników zrobiłam 31 bajaderek.


Składniki:
300 g. ciasta (miałam babkę)
85 g. herbatników 
1/2 szklanki mleka
50 g. masła 
2 tabliczki gorzkiej czekolady 
2 łyżki powideł 

Dodatkowo:
3 garście pokruszonych płatków migdałów do obtoczenia 

Wykonanie:
Mleko wlać do rondelka, dodać masło i czekoladę połamaną na małe kawałki. Podgrzewać ciągle mieszając na małym gazie. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać najlepiej zdjąć z palnika i mieszać, aż składniki się połączą. Jeśli trzeba można jeszcze chwilę podgrzać. Tak przygotowaną masę czekoladową odstawić do przestudzenia. 

Ciasto drobno pokruszyć i rozgnieść w palcach. Herbatniki również drobno pokruszyć. Następnie wymieszać razem w misce. 
Do przestudzonej masy czekoladowej dodać powidła i wymieszać. Następnie masę przełożyć do miski z ciastem i herbatnikami. Wszystko razem wymieszać. 


Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w pokruszonych płatkach migdałowych. Można też użyć pokruszonych orzechów, lub wiórek kokosowych.

Bajaderki przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują schłodzone.






piątek, 25 kwietnia 2025

Szybkie ciasto czekoladowe

 


Szybkie ciasto czekoladowe jest już na blogu, ale w wersjach wzbogaconych dodatkami. Tym razem bez dodatków, wersja najprostsza i najszybsza. Ciasto jest proste, szybkie i smakuje wybornie. Czekoladowe, wilgotne, po prostu pyszne. Zrobicie je bez użycia miksera, wystarczy składniki wymieszać łyżką.
Piekłam w blaszce 32x23.


Składniki:
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki oleju
3 łyżki powideł
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
2 łyżki kakao
50 g. czekolady mlecznej

Polewa:

100 g. śmietanki 30 %

50 g. czekolady mlecznej

50 g. czekolady gorzkiej 


Wykonanie:

Czekoladę posiekać nożem.


Do miski wsypać cukier, wlać mleko i olej. Dodać mąkę i powidła. Wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao 

i posiekaną czekoladę.

Ponownie wymieszać do połączenia składników.


Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 40-45 minut. 

Wystudzone ciasto udekorować polewą.


Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać aż powstanie gładka polewa. 

Wierzch dodatkowo posypałam tartymi migdałami.




sobota, 19 kwietnia 2025

Babka z majonezem

 


Babka z majonezem jest już ją blogu, ale taka zrobiona na białkach. Ta wersja jest zwykła, tradycyjna z całymi jajkami, za to ustrojona odświętnie. Powiem Wam, że ja kocham ten czas, czas przygotowań świątecznych. Wprawdzie, od kiedy jestem na wózku, nie szaleję już w kuchni tak jak kiedyś, ale w moim stanie, myślę, że i to co robię teraz śmiało można nazwać szaleństwem :)

Korzystając z okazji chciałam życzyć Wam zdrowych, radosnych Świąt Wielkanocnych. 



Składniki:

4 jajka

szczypta soli 

2/3 szklanki cukru

2 czubate łyżki majonezu 

1 szklanka mąki pszennej tortowej (moja szklanka 240 ml.)

1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)

1,5 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao


Polewa:

1 tabliczka białej czekolady 

1-2 łyżki śmietanki 30 %


Wykonanie:
Jajka ubić ze szczyptą soli i z cukrem na jasną puszystą masę (ubijałam mikserem, 10 minut) 
Dodać majonez, wymieszać łyżką, tylko tyle, żeby majonez połączył się z jajkami. Masa powinna pozostać gęsta i puszysta. 
Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ponownie wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników. 
Część ciasta przełożyć do formy na babkę, nasmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. 
Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać łyżką. Wyłożyć na jasne ciasto. 



Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 45 minut, do suchego patyczka. 



Po wystudzeniu babkę udekorować polewą. 

Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondelka, dodać śmietankę i podgrzewać mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Nie gotować. 







sobota, 5 kwietnia 2025

Jajka w sosie z kaparami





Jeśli lubicie kapary, to ten sos na pewno Wam posmakuje, jest idealny do jajek, ale nie tylko.
Jajka w sosie z kaparami idealnie sprawdzą się na wielkanocnym stole, swoim smakiem zachwycą Waszych gości. Spróbujcie koniecznie, to bardzo proste i smaczne danie.


.Składniki:
5 jajek
3 czubate łyżki majonezu 
3 czubate łyżki śmietany 
1 pełna łyżeczka musztardy 
1 nieduży ogórek korniszon (40 g.)
50 g. kaparów (waga po odsączeniu)
2 garście pokrojonego szczypiorku 
sól, pieprz 

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na pół. 


Majonez, śmietanę i musztardę wymieszać w misce.

Dodać odsączone kapary, ogórka utartego na dużych oczkach i szczypiorek.

Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. 


Gotowy sos  przełożyć na półmisek, na sos wyłożyć przekrojone jajka. 

Wierzch posypać szczypiorkiem.





piątek, 28 marca 2025

Śledzie w oleju

 


Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od święta. 

Podstawowy przepis, który może być bazą do różnego typu dań ze śledzi, na przykład

sałatek. Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, mam kilka ulubionych wersji, ale śledzie w oleju też lubię mieć w lodówce, właśnie dlatego, że są tak uniwersalne. 

Obowiązkowo do śledzi u mnie musi być cebulka, dodatkowo liść laurowy i ziele angielskie dla podkręcenia smaku, ale to już kwestia gustu. Liść laurowy i ziele angielskie można pominąć, ale cebulka musi być.


Składniki:

5 filetów śledziowych (miałam mniej słone)

1 cebula 

1 liść laurowy 

3-4 kulki ziela angielskiego 

olej


Wykonanie:

Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem. Można też w samej wodzie, ale namoczone w wodzie z mlekiem są delikatniejsze w smaku. Moje śledzie były mniej słone więc moczyłam tylko godzinę. Jeśli śledzie są bardzo słone to trzeba je moczyć kilka godzin wymieniając 2-3 razy wodę. 

Namoczone śledzie odcedzić i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. 


Cebulę pokroić w półplasterki. 


Na dno słoika wyłożyć trochę cebuli, następnie ułożyć śledzie, ponownie cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, resztę śledzi i na wierzch resztę cebuli. Wszystko zalać olejem. Zamknąć słoik i wstawić do lodówki. Po dwóch dniach śledziki można zajadać.






czwartek, 27 lutego 2025

Sałatka z ryżem i tuńczykiem




Jeśli zostanie Wam ugotowany ryż z obiadu, możecie wykorzystać go do sałatki.
Wystarczy kilka składników i pyszne danie gotowe.
Moje chłopaki lubią tuńczyka więc zajadali ze smakiem. 
Taką sałatkę zrobicie bardzo szybko, nie ma przy niej dużo pracy.
Wystarczy kilkanaście minut i możecie się cieszyć pyszną sałatką.
Polecam do sałatki tuńczyka w kawałkach, w oleju roślinnym, lub w sosie własnym.

Składniki:
1 woreczek ugotowanego ryżu 
2 puszki tuńczyka
1 puszka kukurydzy 
1/2 papryki czerwonej 
1 nieduża cebula czerwona 
2 większe ogórki kiszone 
4 łyżki majonezu 
1 czubata łyżeczka musztardy 
sól, pieprz 

Wykonanie:
Ryż przełożyć do miski, dodać odsączonego tuńczyka i odsączoną kukurydzę. 
Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Wrzucić do ryżu.
Na koniec dodać majonez, musztardę, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. 
Sałatkę wstawić do lodówki, żeby się schłodziła i nabrała s
maku.



wtorek, 4 lutego 2025

Ciasto z czekoladą w proszku





Niektóre ciasta powstają z potrzeby wykorzystania zalegających produktów. Tak było tym razem, zalegała mi czekolada w proszku, więc postanowiłam dodać ją do ciasta. Oczywiście ciasto proste i szybkie do zrobienia, nie trzeba nawet używać miksera. Wystarczy łyżka, lub trzepaczka. 

Użyłam czekolady w proszku Van Houten.
Można też użyć kakao rozpuszczalne typu Nesquik. Kakao jest słodsze, więc polecam zmniejszyć ilość cukru, ale to już musicie dostosować do swojego smaku. Kiedyś robiłam takie ciasto z dodatkiem kakao Puchatek i wystarczyły 2 łyżki cukru. 
To co? Robicie?


Składniki:

300 g. mąki pszennej tortowej 

150 g czekolady w proszku

1 płaska łyżka kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru 

3 jajka

150 ml oleju

200 ml mleka

3-4 łyżki wiórek kokosowych


Polewa:

1 tabliczka czekolady mlecznej 

40 g. śmietanki 30 %


Dodatkowo:

Wiórki kokosowe do dekoracji ciasta


Wykonanie:

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. 

Dodać jajka, olej i mleko. Wszystko razem wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać. 

Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja keksówka 31x11). 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 55-60 minut.  



Śmietankę wlać do rondelka, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Nie dopuścić do zagotowania. 


Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.






Przepis w Waszym wykonaniu