Moje bajaderki zrobiłam bez dodatku alkoholu, ale dobrze jest dodać 1-2 łyżki rumu, lub innego alkoholu.
Z podanych składników zrobiłam 31 bajaderek.
300 g. ciasta (miałam babkę)
85 g. herbatników
1/2 szklanki mleka
50 g. masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki powideł
Dodatkowo:
3 garście pokruszonych płatków migdałów do obtoczenia
Wykonanie:
Ciasto drobno pokruszyć i rozgnieść w palcach. Herbatniki również drobno pokruszyć. Następnie wymieszać razem w misce.
Do przestudzonej masy czekoladowej dodać powidła i wymieszać. Następnie masę przełożyć do miski z ciastem i herbatnikami. Wszystko razem wymieszać.
Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w pokruszonych płatkach migdałowych. Można też użyć pokruszonych orzechów, lub wiórek kokosowych.
Bajaderki przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują schłodzone.