sobota, 7 czerwca 2025

Mini kanapeczki z chleba tostowego





Mini kanapeczki z chleba tostowego to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Sprawdzą się idealnie na spotkaniach rodzinnych, lub z przyjaciółmi. Smaczne i kolorowe, na pewno przypadną do gustu Waszym gościom.
Nie podaję dokładnych ilości składników, bo to zależy ile mini kanapeczki chcecie zrobić.
Zrobiłam 20 sztuk, z pięciu kromek chleba.
Do przygotowania tych kanapeczek wykorzystałam szynkę marki Duda


Składniki:
Kilka kromek chleba tostowego 
Szynka wędzona drobiowa Duda 
Kolorowa papryka 
Sałata 
Pomidorki koktajlowe 
Oliwki
Dowolny sos (u mnie czosnkowy), może też być keczup, lub musztarda 

Dodatkowo:

Drewniane patyczki 


Wykonanie:

Kromki chleba tostowego pokroić na 4 części, tak żeby powstały kwadraty. Każdy kwadracik posmarować sosem. Następnie ułożyć kawałek sałaty, wędlinę złożoną na 4 części, na to położyć kawałek papryki, a następnie pomidorka, lub oliwkę. Można jedno i drugie. U mnie do wyboru, jedne z oliwkami, jedne z pimidorkami, ale też z pomidorami i oliwkami. 

Wszystko nabić na patyczek. 








piątek, 30 maja 2025

Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

 


Mięciutkie ciasto, owoce, kruszonka, a do tego polewa z białej czekolady. Ciasto jest pyszne i proste w przygotowaniu. Ważne jest tylko, żeby dobrze ubić jajka, bo od tego zależy puszystość ciasta.

Składniki:

5 jajek

1 niepełna szklanka cukru 

1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)

3/4 szklanki oleju

2 szklanki mąki pszennej tortowej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 łyżka kakao 

1 łyżka mleka


Kruszonka:

30 g. masła 

3 łyżki mąki 

3 łyżki cukru 


Dodatkowo:

300 g. truskawek 

2-3 garście borówek


Polewa:

1 tabliczka białej czekolady 

2-3 łyżki śmietanki 30%


Wykonanie:

Owoce umyć, truskawki pokroić na mniejsze kawałki.


Składniki na kruszonkę przełożyć do miski. Rozetrzeć w palcach żeby powstała kruszonka. 


Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na jasną, puszystą masę. Ubijałam mikserem 10 minut. 

Następnie małym strumieniem dolewać olej miksując na niższych obrotach miksera. Miksować tylko do czasu połączenia składników, nie za długo. Masa powinna pozostać puszysta. 

Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką. 



Cześć ciasta przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko. Wymieszać dokładnie łyżką i wyłożyć na jasne ciasto w formie kleksów. 



Na cieście ułożyć owoce i posypać kruszonką



Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 45 minut. 


Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondelka. Dodać śmietankę i chwilę podgrzać. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Udekorować wystudzone ciasto. 









środa, 7 maja 2025

Sałatka z tuńczykiem z sałaty rzymskiej

 



Pyszna sałatka z tuńczykiem, którą zrobiłam na bazie sałaty rzymskiej.
Możecie ją podać tak jak na zdjęciu, wymieszaną razem z sosem czosnkowym,
lub sos podać osobno. W każdej wersji będzie pyszna.

Składniki:

2 małe sałaty rzymskie

2 puszki tuńczyka 

100 g. pomidorków koktajlowych cherry 

1/2 czerwonej cebuli

1/2 papryki czerwonej

1/4 papryki żółtej 

20-25 sztuk oliwek 

1/2 puszki kukurydzy 


Sos czosnkowy:

3 ząbki czosnku 

3 pełne łyżki majonezu 

3 pełne łyżki jogurtu greckiego

sól, pieprz 


Wykonanie:

Tuńczyka odsączyć (polecam tuńczyka w oleju w kawałkach). 

Sałatę pokroić i wrzucić do miski, dodać pomidorki pokrojone na ćwiartki, oliwki na polówki, pokrojoną paprykę i cebulę. Dodać tuńczyka i kukurydzę.


W osobnej misce wymieszać składniki na sos.

Następnie przełożyć sos do miski z sałatką. Wszystko razem wymieszać. 


Sos można też podać osobno i polewać sałatkę na talerzu. 






poniedziałek, 28 kwietnia 2025

Bajaderki bez alkoholu

 


Bajaderki to wilgotne, czekoladowe ciastka w kształcie kulki zrobione z resztek ciast. Jeśli zostanie Wam ciasto, którego nikt już nie je, wystarczy dołożyć kilka dodatków i zrobić bajaderki :) Muszą to być ciasta suche, bez kremów, galaretki i owoców.
Moje bajaderki zrobiłam bez dodatku alkoholu, ale dobrze jest dodać 1-2 łyżki rumu, lub innego alkoholu.
Z podanych składników zrobiłam 31 bajaderek.


Składniki:
300 g. ciasta (miałam babkę)
85 g. herbatników 
1/2 szklanki mleka
50 g. masła 
2 tabliczki gorzkiej czekolady 
2 łyżki powideł 

Dodatkowo:
3 garście pokruszonych płatków migdałów do obtoczenia 

Wykonanie:
Mleko wlać do rondelka, dodać masło i czekoladę połamaną na małe kawałki. Podgrzewać ciągle mieszając na małym gazie. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać najlepiej zdjąć z palnika i mieszać, aż składniki się połączą. Jeśli trzeba można jeszcze chwilę podgrzać. Tak przygotowaną masę czekoladową odstawić do przestudzenia. 

Ciasto drobno pokruszyć i rozgnieść w palcach. Herbatniki również drobno pokruszyć. Następnie wymieszać razem w misce. 
Do przestudzonej masy czekoladowej dodać powidła i wymieszać. Następnie masę przełożyć do miski z ciastem i herbatnikami. Wszystko razem wymieszać. 


Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w pokruszonych płatkach migdałowych. Można też użyć pokruszonych orzechów, lub wiórek kokosowych.

Bajaderki przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują schłodzone.






piątek, 25 kwietnia 2025

Szybkie ciasto czekoladowe

 


Szybkie ciasto czekoladowe jest już na blogu, ale w wersjach wzbogaconych dodatkami. Tym razem bez dodatków, wersja najprostsza i najszybsza. Ciasto jest proste, szybkie i smakuje wybornie. Czekoladowe, wilgotne, po prostu pyszne. Zrobicie je bez użycia miksera, wystarczy składniki wymieszać łyżką.
Piekłam w blaszce 32x23.


Składniki:
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki oleju
3 łyżki powideł
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
2 łyżki kakao
50 g. czekolady mlecznej

Polewa:

100 g. śmietanki 30 %

50 g. czekolady mlecznej

50 g. czekolady gorzkiej 


Wykonanie:

Czekoladę posiekać nożem.


Do miski wsypać cukier, wlać mleko i olej. Dodać mąkę i powidła. Wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao 

i posiekaną czekoladę.

Ponownie wymieszać do połączenia składników.


Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 40-45 minut. 

Wystudzone ciasto udekorować polewą.


Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać aż powstanie gładka polewa. 

Wierzch dodatkowo posypałam tartymi migdałami.




sobota, 19 kwietnia 2025

Babka z majonezem

 


Babka z majonezem jest już ją blogu, ale taka zrobiona na białkach. Ta wersja jest zwykła, tradycyjna z całymi jajkami, za to ustrojona odświętnie. Powiem Wam, że ja kocham ten czas, czas przygotowań świątecznych. Wprawdzie, od kiedy jestem na wózku, nie szaleję już w kuchni tak jak kiedyś, ale w moim stanie, myślę, że i to co robię teraz śmiało można nazwać szaleństwem :)

Korzystając z okazji chciałam życzyć Wam zdrowych, radosnych Świąt Wielkanocnych. 



Składniki:

4 jajka

szczypta soli 

2/3 szklanki cukru

2 czubate łyżki majonezu 

1 szklanka mąki pszennej tortowej (moja szklanka 240 ml.)

1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)

1,5 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao


Polewa:

1 tabliczka białej czekolady 

1-2 łyżki śmietanki 30 %


Wykonanie:
Jajka ubić ze szczyptą soli i z cukrem na jasną puszystą masę (ubijałam mikserem, 10 minut) 
Dodać majonez, wymieszać łyżką, tylko tyle, żeby majonez połączył się z jajkami. Masa powinna pozostać gęsta i puszysta. 
Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ponownie wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników. 
Część ciasta przełożyć do formy na babkę, nasmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. 
Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać łyżką. Wyłożyć na jasne ciasto. 



Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 45 minut, do suchego patyczka. 



Po wystudzeniu babkę udekorować polewą. 

Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondelka, dodać śmietankę i podgrzewać mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Nie gotować. 







sobota, 5 kwietnia 2025

Jajka w sosie z kaparami





Jeśli lubicie kapary, to ten sos na pewno Wam posmakuje, jest idealny do jajek, ale nie tylko.
Jajka w sosie z kaparami idealnie sprawdzą się na wielkanocnym stole, swoim smakiem zachwycą Waszych gości. Spróbujcie koniecznie, to bardzo proste i smaczne danie.


.Składniki:
5 jajek
3 czubate łyżki majonezu 
3 czubate łyżki śmietany 
1 pełna łyżeczka musztardy 
1 nieduży ogórek korniszon (40 g.)
50 g. kaparów (waga po odsączeniu)
2 garście pokrojonego szczypiorku 
sól, pieprz 

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na pół. 


Majonez, śmietanę i musztardę wymieszać w misce.

Dodać odsączone kapary, ogórka utartego na dużych oczkach i szczypiorek.

Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. 


Gotowy sos  przełożyć na półmisek, na sos wyłożyć przekrojone jajka. 

Wierzch posypać szczypiorkiem.





piątek, 28 marca 2025

Śledzie w oleju

 


Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od święta. 

Podstawowy przepis, który może być bazą do różnego typu dań ze śledzi, na przykład

sałatek. Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, mam kilka ulubionych wersji, ale śledzie w oleju też lubię mieć w lodówce, właśnie dlatego, że są tak uniwersalne. 

Obowiązkowo do śledzi u mnie musi być cebulka, dodatkowo liść laurowy i ziele angielskie dla podkręcenia smaku, ale to już kwestia gustu. Liść laurowy i ziele angielskie można pominąć, ale cebulka musi być.


Składniki:

5 filetów śledziowych (miałam mniej słone)

1 cebula 

1 liść laurowy 

3-4 kulki ziela angielskiego 

olej


Wykonanie:

Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem. Można też w samej wodzie, ale namoczone w wodzie z mlekiem są delikatniejsze w smaku. Moje śledzie były mniej słone więc moczyłam tylko godzinę. Jeśli śledzie są bardzo słone to trzeba je moczyć kilka godzin wymieniając 2-3 razy wodę. 

Namoczone śledzie odcedzić i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. 


Cebulę pokroić w półplasterki. 


Na dno słoika wyłożyć trochę cebuli, następnie ułożyć śledzie, ponownie cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, resztę śledzi i na wierzch resztę cebuli. Wszystko zalać olejem. Zamknąć słoik i wstawić do lodówki. Po dwóch dniach śledziki można zajadać.