Składniki:
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
2 łyżki kakao
1 pełna łyżka przyprawy do piernika
100 g. suszonych śliwek
Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
4 łyżki śmietanki 30%
Wykonanie:
Do miski wsypać cukier, wlać mleko i olej.
Dodać mąkę i powidła. Wymieszać łyżką, lub trzepaczką.
Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao i przyprawę do piernika.
Ponownie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (32x23).
Na wierzch wyłożyć kawałki śliwek, lekko wcisnąć.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 stopni, piec 40-45 minut.
Wystudzone ciasto udekorować polewą.
Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać,
aż powstanie gładka polewa.































