poniedziałek, 30 września 2024

Ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi

 


Domowe ciasteczka nie mają sobie równych. 

Może nie są tak równe i idealne jak te ze sklepu, ale są zdecydowanie smaczniejsze.

Do tego dochodzi przyjemność z ich przygotowania i piękny zapach po wyjęciu

z piekarnika. Mnie to bardzo relaksuje. 

Te ciasteczka są szybkie i proste w wykonaniu, nie trzeba nic miksować, ani długo zagniatać. Wystarczy miska i widelec, no i jeszcze nóż żeby pokroić czekoladę i orzechy :) 

Zróbcie z podwójnej porcji bo są przepyszne. 

Z podanych składników zrobiłam 26 ciasteczek.



Składniki:

100 g czekolady deserowej 

60 g. orzechów włoskich 

100 g. masła

3 pełne łyżki cukru 

1 jajko

200 g. mąki 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 


Wykonanie:

Czekoladę i orzechy pokroić. 


Masło pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Dodać cukier, rozgnieść widelcem i wymieszać tak żeby masło połączyło się z cukrem. Następnie wbić jajko, ponownie wymieszać. W kolejnym kroku dodać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i czekoladę. Ponownie wszystko wymieszać, a następnie delikatnie zagnieść, tak żeby powstało zwarte ciasto. 




Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać małe kawałki ciasta i formować kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczyć i układać na blaszce. 



Tak przygotowane ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 15-18 minut. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić w zależności od piekarnika. 


Ciasteczka ściągać z blaszki po wystudzeniu. 


Przechowywać w puszce lub słoiku.







czwartek, 19 września 2024

Niby bigos z cukinii

 


Kolejny sposób na wykorzystanie cukinii. Szybkie i pyszne danie jednogarnkowe. 

Niby bigos z cukinii, świetnie sprawdzi się na każdą okazję.

Jest idealny na obiad, lub kolację. Moja wersja z dodatkiem pieczarek. 

Powiem Wam, że to jest naprawdę coś pysznego.

Sprawdźcie przepis. 



Składniki:

1 cukinia (waga przed obraniem 1150 g.)

450 g. kiełbasy śląskiej 

150 g. pieczarek 

1 duża cebula 

1 nieduża marchewka 

1/2 korzenia pietruszki 

2 ząbki czosnku 

1 puszka pomidorów krojonych (400 g.)

1/2 szklanki przecieru pomidorowego (miałam swojski)

1 liść laurowy 

3 kulki ziela angielskiego 

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka papryki słodkiej 

1/3 łyżeczki papryki ostrej 

4 listki świeżej bazylii 

olej do smażenia 


Wykonanie:

Cukinię obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.

Kiełbasę, cebulę i pieczarki również pokroić w kostkę. 


Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce,
lub pokroić w drobną kostkę. 

W garnku z grubym dnem rozgrzać trochę oleju, wrzucić pokrojoną

cebulę i smażyć, aż się lekko przyrumieni. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę,

smażyć kilka minut często mieszając. 



Kiedy kiełbasa się podsmaży dodać czosnek, smażyć kilka sekund
i dodać cukinię, pieczarki, marchewkę, pietruszkę i pomidory z puszki.
Dodać też przyprawy.
Gotować pod przykryciem na niewielkim gazie 10-15 minut.
Następnie wlać przecier pomidorowy i gotować jeszcze 45 minut. 
W czasie gotowania można podlać delikatnie wodą, ale u mnie nie było
takiej potrzeby. 
Pod koniec gotowania przyprawić jeszcze solą i pieprzem według swojego gustu.








czwartek, 12 września 2024

Pasta z tuńczyka

 


Pasta z tuńczyka to szybki sposób na coś pysznego do kanapek,
ale nie tylko. Świetnie smakuje podana na grzankach. Można też użyć
jej do przygotowania roladek z tortilli. 
Przepis jest prosty, tylko kilka składników, chwila pracy
i pyszna pasta gotowa. 

Pastę zrobiłam z myślą o mężu, bo on uwielbia tuńczyka.

U nas w domu zawsze jest zapas tuńczyka, często robimy dania z jego dodatkiem. 

Pastę z tuńczyka można robić na różne sposoby

i z różnymi dodatkami.

Tym razem u mnie z dodatkiem czerwonej cebuli, czosnku i sporej ilości majonezu.


Składniki:

2 puszki tuńczyka (140 g. każda)

1/2 czerwonej cebuli 

1 ząbek czosnku 

1 łyżka soku z cytryny 

2 niepełne łyżki majonezu 

1 łyżka gęstej śmietany 

sól, pieprz 


Wykonanie:

Tuńczyka odcedzić i przełożyć do miski.

Najlepiej żeby to był tuńczyk w kawałkach,

nie rozdrobniony.

Użyłam tuńczyka w oleju roślinnym, ale może być też w sosie własnym. 


Cebulę pokroić w drobną kostkę, przełożyć

do miski z tuńczykiem.

Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,

sok z cytryny, majonez i śmietanę.

Przyprawić solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać i rozgnieść widelcem.