piątek, 18 sierpnia 2023

Ryż z kurczakiem i szpinakiem.

 


Ryż z kurczakiem i szpinakiem, to szybkie i smaczne danie. 
Pyszny obiad, który przygotujecie w kilka chwil. 
Danie jest proste w przygotowaniu, zrobione z łatwo dostępnych składników. 
Idealne kiedy nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie. Bardzo polecam. 
Podaje składniki na 2 porcje. 


Składniki:
350 g. piersi z kurczaka
100 g. szpinaku
50 g. suszonych pomidorów z zalewy
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
50 g. śmietanki 30 %
sól, pieprz
lubczyk w proszku
1 woreczek ryżu (100 g)

Dodatkowo:
olej do smażenia 

Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.

Piersi pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i lubczykiem. 
Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie przełożyć do innego naczynia. 

Cebulę pokroić w kostkę. 
Podgrzać trochę oleju na patelni na której smażyły się piersi. 
Wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć. 
Dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, smażyć jeszcze chwilę. 


Dodać szpinak, smażyć aż zwiędnie. 


Następnie dodać utarty na drobnych oczkach czosnek i wlać śmietankę. 
Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. 


Dodać mięso, podgrzewać chwilę często mieszając.


Na koniec dodać ugotowany ryż. Wszystko razem wymieszać. 


Podgrzewać, aż danie będzie gorące. 




 

poniedziałek, 14 sierpnia 2023

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką.

 


Zwykle ciasto ucierane. Proste, zrobione z podstawowych składników, 
które mamy w kuchni. Miękkie i delikatne. 
Można je zrobić z dowolnymi owocami, a nawet bez owoców. Kruszonkę, też można 
pominąć i posypać ciasto cukrem pudrem.  Zawsze smakuje wyśmienicie.


Składniki:
200 g. masła
1 szklanka cukru
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego

Kruszonka:
50 g. masła
3 pełne łyżki cukru
3 pełne łyżki mąki 

Dodatkowo:
2 brzoskwinie
garść czereśni
garść borówek 

Wykonanie:
Na początek przygotować owoce. Umyć i osuszyć. 
Dodałam brzoskwinie, czereśnie i borówki, ale mogą to być inne owoce. 

Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czereśnie wydrylować. 

Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka i dalej ucierać, aż składniki się połączą. 
Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dodać ekstrakt migdałowy.
Ucierać jeszcze chwilę, żeby ciasto było gładkie.
 
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. 


Wyrównać wierzch i ułożyć owoce. 


Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i rozgnieść palcami. 
Posypać wierzch ciasta.


Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 
180 stopni i piec  40-45 minut. 


Czas pieczenia może się różnić, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. 







środa, 9 sierpnia 2023

Mielone w sosie pomidorowo śmietankowym.

 



Kotlety mielone w sosie pomidorowym. Smaczny i niedrogi obiad. 
Do sosu dodałam trochę śmietanki. 
Bardzo lubię mielone i robię je w różnych wersjach. 
Mielone duszone w sosie są miękkie i delikatne. Dla mnie to obiad idealny. 


Składniki:
500 g. mięsa mielonego wieprzowego (u mnie schab)
1 jajko 
1 bułka kajzerka
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
1 łyżka prażonej cebulki 
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
pieprz

Sos:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1,5 szklanki passaty pomidorowej
1/2 szklanki wody
3 łyżki śmietanki 30 %
sól, pieprz
1/2 łyżeczki bazylii 
1/2 łyżki posiekanego koperku 

Dodatkowo:
bulka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia 

Wykonanie:
Bułkę namoczyć w wodzie, lub mleku.

Mięso przełożyć do miski. Najlepiej zmielić samemu, jeśli macie taką możliwość. 
Do mięsa dodać jajko, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
Sól polecam dodać według swojego gustu. Ja dodałam pół łyżeczki, ale później
jeszcze trochę dosoliłam. 


Bułkę odcisnąć i również dodać do miski z mięsem. 
Wszystko razem wymieszać łyżką, a później dłonią. 
Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej.


Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety przez kilka minut z obu stron, 
żeby się przyrumieniły. 


Następnie przełożyć na talerz. 

Na tej samej patelni rozgrzać trochę oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę 
i podsmażyć, następnie dodać drobno pokrojony czosnek. 
Smażyć jeszcze kilka sekund, żeby czosnek się nie przypalił. 
Wlać passatę i wodę. Wymieszać. Dodać śmietankę, ponownie wymieszać. 
Przyprawić solą, pieprzem i bazylią. 
Do sosu włożyć wcześniej podsmażone kotlety.


Przykryć patelnię i dusić 20-25 minut. 
Pod koniec duszenia wsypać koperek. 










piątek, 4 sierpnia 2023

Ciasto budyniowe z borówkami.

 


Ciasto budyniowe z dodatkiem borówek. Puszyste mięciutkie, pachnące budyniem. 
Idealne do popołudniowej kawy, lub herbaty. 
Przygotujecie je prosto i szybko z podstawowych składników. 


Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 budynie śmietankowe, lub waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g. borówek + 1 łyżeczka mąki 

Dodatkowo:
kilka borówek na wierzch
cukier puder do posypania ciasta 

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. 
Następnie stopniowo dolewać olej, cały czas miksując na niższych obrotach. 
Masa cały czas powinna być puszysta. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku. 
Przesiać do ubitych jajek z olejem. 


Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. 

Do umytych i osuszonych borówek wsypać łyżeczkę mąki i delikatnie wymieszać. 
Tak przygotowane borówki przełożyć do miski z ciastem. 


Ponownie delikatnie wymieszać łyżką. 

Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Na wierzchu ciasta ułożyć dodatkowo kilka borówek. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 1 godzinę.


 Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.





Przepis w Waszym wykonaniu.





poniedziałek, 31 lipca 2023

Kalafior pieczony.

 



Kalafior w trochę innym wydaniu. Nie gotowany, ale pieczony w piekarniku 
z masłem i przyprawami. Kalafior przygotowany w ten sposób jest soczysty i chrupiący. 
Fajny dodatek do obiadu, ale super też jako przekąska.
Polecam z sosem czosnkowym. Spróbujcie. 


Składniki:
1 nieduży kalafior (mój ważył 750 g. po obraniu liści)
100 g. masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 ząbek czosnku 

Wykonanie:
Masło roztopić. 
Dodać przyprawy i czosnek utarty na drobnych oczkach, lub przeciśnięty 
przez praskę. Wymieszać. 


Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Każdą różyczkę smarować masłem 
z przyprawami i układać w naczyniu żaroodpornym. 
Można to zrobić pędzelkiem, lub łyżeczką.


Naczynie z kalafiorem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 
190 stopni i piec 50-55 minut. 





środa, 26 lipca 2023

Tarta sernikowa.

 


Kocham serniki pod każdą postacią. Dziś w formie tarty. 
Kruche ciasto, masa serowa, a wszystko wykończone białą czekoladą. 
To jest pyszne...


Składniki:
Ciasto kruche:
200 g. mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru pudru
100 g. masła
1 jajko

Ser:
700 g. twarogu
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1 budyń waniliowy, lub śmietankowy
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki śmietanki 30 %

Polewa:
2 białe czekolady (80 g. każda)
5 łyżek śmietanki 30 %

Do dekoracji:
suszone płatki róży
borówki
listki mięty

Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę i cukier, dodać pokrojone masło i posiekać nożem. 
Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. 
Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. 
Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ja w folię spożywczą. 


Następnie schłodzić, około godzinę w lodówce. 

Po tym czasie, przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować. 
Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać mąką. 
Przełożyć do niej ciasto. Jeśli się rozerwie to nie szkodzi, wystarczy podoklejać.
Tak przygotowane ciasto, ponakłuwać widelcem.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni 
i podpiec około 15 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia. 

Twaróg trzykrotnie zmielić. 
Dodać do niego jajka, cukier, budyń, śmietankę i ekstrakt waniliowy. 


Wszystko razem krótko zmiksować. 
Wyłożyć na wystudzone kruche ciasto i wyrównać powierzchnię. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 50-55 minut. 
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na godzinę.
Następnie wyjąć i zostawić do wystudzenia. 


Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, 
aż powstanie gładka polewa. 
Tak przygotowaną polewą udekorować tartę. 
Dodatkowo udekorowałam suszonymi płatkami róż, borówkami i listkami mięty.