Kalafior w trochę innym wydaniu. Nie gotowany, ale pieczony w piekarniku
z masłem i przyprawami. Kalafior przygotowany w ten sposób jest soczysty i chrupiący.
Fajny dodatek do obiadu, ale super też jako przekąska.
Polecam z sosem czosnkowym. Spróbujcie.
Składniki:
1 nieduży kalafior (mój ważył 750 g. po obraniu liści)
100 g. masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Masło roztopić.
Dodać przyprawy i czosnek utarty na drobnych oczkach, lub przeciśnięty
przez praskę. Wymieszać.
Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Każdą różyczkę smarować masłem
z przyprawami i układać w naczyniu żaroodpornym.
Można to zrobić pędzelkiem, lub łyżeczką.
Naczynie z kalafiorem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
190 stopni i piec 50-55 minut.
Już tyle razy zabierałam się za pieczenie kalafiorów - i ciągle mnie szantażują, że chcą tradycyjny, gotowany z bułeczką... Ale się nie dam, i też sobie taką pyszność upiekę!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
Usuń