sobota, 15 lipca 2023

Jagodzianki z kruszonką.

 


W sezonie jagodowym nie może zabraknąć jagodzianek. 
Pyszne mięciutkie bułeczki, wypełnione jagodami, posypane kruszonką 
i polane lukrem. 
Czego można chcieć więcej..... 
Powiem tylko, że zdecydowanie, są to najlepsze jagodzianki jakie do tej pory zrobiłam. 
Na drugi dzień, smakują tak samo dobrze jak po upieczeniu. 


Składniki:
350 g. mąki pszennej
150 g. ciepłego mleka
3 pełne łyżki cukru
25 g. drożdży
1 jajko
1 żółtko (białko do osobnego naczynia)
50 g. masła 
szczypta soli 

Nadzienie:
250 g. jagód
2 pełne łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Kruszonka:
30 g. masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki 

Do posmarowania bułek:
1 białko
1 łyżka mleka 

Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1,5 łyżki letniej wody

Wykonanie:
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.

Ciepłe mleko wlać do miski, dodać drożdże i 1 łyżkę cukru. 
Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. 
Następnie dodać mąkę, resztę cukru, sól, jajko, żółtko i roztopione 
i wystudzone masło. 
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. 


Jagody umyć i osuszyć. Przełożyć do miseczki. 
Dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. 

Składniki na kruszonkę wymieszać w misce i zagnieść palcami. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. 


Podzielić na 9 równych części. Następnie spłaszczyć dłonią na placki. 


Na każdy placek wyłożyć pełną łyżkę jagód, a następnie skleić jak pieroga. 



Uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
sklejeniem do dołu. 
Wygodnie nadziewa się bułki, układając placek ciasta na filiżance, 
tak jak na zdjęciu wyżej. 


Uformowane bułeczki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem, 
a następnie posypać kruszonką. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 25 minut. 

Cukier puder wymieszać dokładnie z wodą, żeby powstał gładki lukier. 
Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody. 

Wystudzone bułki polukrować. 










2 komentarze:

  1. Hej Agusiu :-) jagodzianki - jak widać po niezwykle apetycznych zdjęciach - pyszne. A myk z filiżanka wykorzystam! Marzynia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo wygodne jest takie nadziewanie Marzyniu. Można więcej jagód włożyć do środka. Pozdrawiam :)

      Usuń