Biszkopt, krem z białej czekolady i owoce. To moja propozycja dla Was na weekend.
Coś pysznego. Zrobiłam sobie taką przyjemność na urodziny.
Krem z białej czekolady to poezja. Jestem nim zachwycona. Oprócz tego,
że jest pyszny, to jest prosty w wykonaniu. Można go wykorzystać również do tarty,
lub przełożyć nim tort.
Pomysł na posmarowanie owoców dżemem, od Moniki
z bloga Pysznie czy przepysznie
Krem z białej czekolady również od Moniki. U mnie tylko inne proporcje.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
szczypta soli
4 pełne łyżki mąki pszennej tortowej (80 g.)
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (60 g.)
Krem z białej czekolady:
200 g. śmietanki 36 %
250 g. białej czekolady
250 g. serka mascarpone
Do nasączenia biszkoptu:
1/4 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
dowolne owoce (u mnie brzoskwinie i maliny)
dżem truskawkowy (miałam swojski)
Wykonanie:
Śmietankę wlać do rondelka. Dodać połamaną na kawałki czekoladę
i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając.
Kiedy śmietanką będzie ciepła wyłączyć gaz i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Jeśli zostaną małe kawałeczki to można jeszcze na chwilę włączyć gaz i mieszać
do rozpuszczenia, aż powstanie jednolita gęsta masa. Należy uważać,
żeby nie zagotować śmietanki.
Gotową śmietankę z czekoladą odstawić do przestudzenia.
Kiedy wystygnie, przykryć folią spożywczą i schłodzić minimum 5 godzin w lodówce.
W czasie, gdy śmietanka się chłodzi można przygotować biszkopt.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypywać stopniowo cukier
i cukier waniliowy, dalej ubijać. Dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę,
żeby wszystko ładnie się połączyło. Do masy jajecznej wsypać obie mąki
i delikatne wymieszać łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem
do pieczenia (wyłożyć papierem tylko spód tortownicy, boki wysmarować masłem).
Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni
i piec 25 minut.
Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
Biszkopt można przygotować dzień wcześniej.
Schłodzona masę czekoladową, przełożyć do miski, dodać serek mascarpone
i zmiksować. Tylko do połączenia składników.
Wierzch biszkoptu nasączyć, wcześniej przygotowaną wodą z cukrem i cytryną,
następnie wyłożyć krem z białej czekolady.
Wyrównać powierzchnię i udekorować owocami.
Owoce posmarować dżemem. Będą ładnie błyszczeć i nie obeschną.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
To ciasto w wykonaniu Dorotki.