Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil.
Kasza, warzywa, kurczak i przyprawy. To danie możecie zapakować do pojemnika
i zabrać do pracy. Na zimno też dobrze smakuje.
Z podanych składników przygotowałam danie dla dwóch osób.
Składniki:
100 g. kaszy jęczmiennej
300 g. piersi z kurczaka
150 g. pieczarek
1 mała cebula
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
1 ząbek czosnku
1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
1 łyżka masła
Do kurczaka:
3 łyżki oleju do smażenia
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
Wykonanie:
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie.
Piersi pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać paprykę, sól i pieprz ziołowy.
Rozprowadzić przyprawy po patelni. Następnie dodać pokrojone piersi
i smażyć często mieszając.
Usmażone piersi przełożyć do innego naczynia.
Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Podsmażyć dosłownie minutkę. Do cebuli dodać pieczarki pokrojone
w półplasterki i smażyć cały czas mieszając 2-3 minuty. Po tym czasie dodać
paprykę pokrojoną w kostkę i drobno pokrojony ząbek czosnku.
Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut często mieszając.
Następnie nakryć patelnię pokrywką i smażyć kolejne 5 minut.
Do warzyw dodać kurczaka i ugotowaną kaszę. Wymieszać wszystko razem.
Dodać sos sojowy i posiekaną pietruszkę. Jeszcze raz wymieszać cały czas
podgrzewając na małym gazie.
Przykryć patelnię pokrywką i podgrzać, aż danie będzie gorące.