środa, 29 czerwca 2022

Kasza z kurczakiem i warzywami.

 


Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. 
Kasza, warzywa, kurczak i przyprawy. To danie możecie zapakować do pojemnika 
i zabrać do pracy. Na zimno też dobrze smakuje. 
Z podanych składników przygotowałam danie dla dwóch osób. 


Składniki:
100 g. kaszy jęczmiennej
300 g. piersi z kurczaka
150 g. pieczarek
1 mała cebula 
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej 
1 ząbek czosnku
1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
1 łyżka masła

Do kurczaka:
3 łyżki oleju do smażenia
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

Wykonanie:
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie.

Piersi pokroić w kostkę. 
Na patelni rozgrzać olej, wsypać paprykę, sól i pieprz ziołowy. 
Rozprowadzić przyprawy po patelni. Następnie dodać pokrojone piersi 
i smażyć często mieszając. 


Usmażone piersi przełożyć do innego naczynia.

Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. 
Podsmażyć dosłownie minutkę. Do cebuli dodać pieczarki pokrojone 
w półplasterki i smażyć cały czas mieszając 2-3 minuty. Po tym czasie dodać 
paprykę pokrojoną w kostkę i drobno pokrojony ząbek czosnku. 
Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut często mieszając.


Następnie nakryć patelnię pokrywką i smażyć kolejne 5 minut. 
Do warzyw dodać kurczaka i ugotowaną kaszę. Wymieszać wszystko razem.


Dodać sos sojowy i posiekaną pietruszkę. Jeszcze raz wymieszać cały czas 
podgrzewając na małym gazie. 
Przykryć patelnię pokrywką i podgrzać, aż danie będzie gorące. 






piątek, 24 czerwca 2022

Sernik na zimno z mascarpone.

 


Zimny serniczek na upały sprawdzi się idealnie. 
Spód zrobiłam z pokruszonych herbatników i masła, dodałam też trochę kakao. 
Możecie też na spodzie ułożyć, biszkopty, delicje, lub herbatniki w całości 
bez kruszenia. Nie trzeba włączać piekarnika.
Robiłam w tortownicy 25 cm.


Składniki:
Spód:
200 g. herbatników
1 płaska łyżka kakao
120 g. masła

Sernik:
500 g. twarogu (może być ser z wiaderka)
250 g serka mascarpone
1 szklanka śmietanki 30 %
5 czubatych łyżek cukru pudru 
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
truskawki 

Wykonanie:
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. 
Zostawić żeby lekko stężała. 

Truskawki umyć i usunąć szypułki. 
Moje truskawki były duże, więc przekroiłam je na połówki. 

Herbatniki drobno pokruszyć. Można to zrobić robotem, lub blenderem. 
Można też włożyć do wytrzymałego woreczka i rozdrobnić wałkiem do ciasta. 

Do pokruszonych ciastek dodać kakao i  wlać roztopione masło. 
Wszystko razem wymieszać. 
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę herbatnikową. 
Docisnąć i wyrównać. 
Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 


Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i zostawić do wystudzenia. 
Co jakiś czas zamieszać. 

Twaróg zmielić trzykrotnie. Można też zblendować. 
Do twarogu dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować. 


Śmietankę ubić na gęsty krem i dodać do sera.


Jeszcze raz zmiksować. 
Łyżkę masy serowej dodać do wystudzonej żelatyny i wymieszać. 
Następnie wlać powoli żelatynę do masy serowej cały czas miksując. 
Tak przygotowany ser przełożyć na herbatnikowy spód. 


Na serze ułożyć połówki truskawek. 


Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. 
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. 







poniedziałek, 20 czerwca 2022

Pomidory pod pierzynką.

 


Pomidory o tej porze roku smakują najlepiej. Właśnie teraz jemy ich najwięcej. 
Dlatego polecam dziś pomidory pod pierzynką. Plastry pomidorów, posypane 
serem żółtym i polane sosem czosnkowym. 
Fajna przekąska na imprezę, ale też świetny dodatek do grilla czy obiadu. 


Składniki:
2 pomidory (300 g.) miałam malinowe
80 g. sera żółtego (u mnie mozzarella)
szczypiorek
sól, pieprz

Sos czosnkowy:
1 pełna łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka gęstej śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez, jogurt i śmietanę. 
Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. 
Gotowy sos schłodzić w lodówce.


Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. 
Ułożyć na talerzu, lub półmisku. 
Posypać delikatnie solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. 


Ser zetrzeć na tarce, wyłożyć na pomidory. 


Wszystko przykryć sosem czosnkowym. 





 

piątek, 17 czerwca 2022

Ciasto z białą czekoladą i kruszonką.

 


Podstawowe ciasto ucierane, które robię bardzo często. Dodaję dodatkowe składniki 
i za każdym razem mogę mieć coś innego. Tym razem dodałam białą czekoladę, 
truskawki i dodatkowo zrobiłam kruszonkę. Dla podkręcenia smaku zrobiłam jeszcze 
polewę z białej czekolady. Niebo w gębie. 
Jest tak pyszne, że ani się nie obejrzycie, a już zniknie. 
Koniecznie spróbujcie i dajcie znać czy smakowało. 


Składniki:
250 g. masła, lub margaryny (polecam masło)
3/4 szklanki cukru 
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g. białej czekolady
truskawki, lub inne owoce

Kruszonka:
50 g. masła
4 łyżki mąki
3 łyżki cukru 

Polewa:
60 g. białej czekolady
40 g. śmietanki 30%

Wykonanie:
Czekoladę posiekać nożem. 

Truskawki umyć i usunąć szypułki.

Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. 
Kiedy składniki się połączą, dodać mąkę i proszek do pieczenia. 
Ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec, dodać posiekaną 
białą czekoladę i wymieszać łyżką. 
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 


Na wierzchu ułożyć połówki truskawek, rozcięciem do góry. 


Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki. 
Rozgnieść palcami, żeby powstała kruszonka. 
Gotową kruszonką posypać ciasto. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 40-45 minut. 
Wystudzone ciasto udekorować polewą. 

Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, 
aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. 








wtorek, 14 czerwca 2022

Botwinka.

 


Pyszna wiosenna zupa z młodych buraczków. Można ją ugotować z ziemniakami 
w środku, lub podać ziemniaki osobno okraszone cebulką. Tak robi moja babcia. 
Ja wolę z ziemniakami w zupie. Koniecznie musi być z koperkiem. 
Do botwinki dodaje też buraka, dla lepszego koloru. 



Składniki:
1,5 l. bulionu
1 duży pęczek botwinki z buraczkami 
1/2 buraka
1 marchewka z bulionu
1/2 pietruszki z bulionu
mały kawałek selera z bulionu
4-5 średnich ziemniaków
sól, pieprz
3 łyżki soku z cytryny 
1/3 szklanki śmietanki 30 %
1 łyżeczka mąki (niekoniecznie)
1/4 łyżeczki cukru
2-3 łyżki posiekanego koperku 

Na bulion:
1 ćwiartka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 gałązka lubczyku 
1 pełna łyżeczka soli
kilka ziarenek pieprzu
1,5 l. wody

Wykonanie:
Przygotować wywar.
Do garnka włożyć ćwiartkę z kurczaka, obrane i umyte marchewki, 
pietruszkę, kawałek selera i kawałek pora. 
Wlać 1,5 litra wody, może być trochę więcej. 
Dodać liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Wsypać pełną łyżeczkę soli 
i kilka ziarenek pieprzu. Przykryć pokrywką i zagotować. 
Następnie zmniejszyć gaz i gotować godzinę. 
Ugotowany bulion przecedzić. 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. 
Botwinkę z buraczkami umyć. 
Buraczki pokroić w plasterki, jeśli są większe to w półplasterki.
Liście i łodygi pokroić na mniejsze kawałki, 1 cm. 
Marchewkę pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Buraka obrać, umyć i również zetrzeć na tarce. 

Bulion zagotować. Dodać pokrojone ziemniaki. 
Gotować 10-15 minut następnie dodać marchewkę, pietruszkę i seler. 
Gotować około 5 minut, dodać pokrojoną botwinkę i utartego buraka. 


Gotować kolejne 10 minut i dodać sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. 
Śmietankę połączyć z mąką, wymieszać żeby nie było grudek i wlać do zupy. 
Można to zrobić przez sitko, wtedy macie pewność, że grudek nie będzie. 
Na koniec dodać cukier i posiekany koperek.


Mąkę można pominąć. Wystarczy dodać samą śmietankę. Ja dodaję mąkę, 
ponieważ wydaje mi się, że zupa jest wtedy bardziej treściwa i kremowa, 
ale to już kwestia gustu. 
 
Zupę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo.





piątek, 10 czerwca 2022

Drożdżówki z truskawkami.

 


W sezonie truskawkowym, nie może u mnie zabraknąć drożdżówek z truskawkami. 
Chyba nawet nie muszę ich za bardzo reklamować. Pyszne ciasto drożdżowe, truskawki 
i cukier puder. Coś wspaniałego.....
Zawsze robiłam z kruszonką, albo lukrem tym razem wersja uproszczona :) 
Wypatrzyłam drożdżówki z pudrem na Instagramie i tak mi się spodobały, że moje 
bułeczki też posypałam pudrem. 


Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka (150 g)
25 g. drożdży świeżych
3 łyżki cukru
350 g. mąki pszennej tortowej
szczypta soli
50 g. masła 
1 jajko

Truskawki:
200 g. truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
1 żółtko+ łyżka mleka

Wykonanie:
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Mleko wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże. 
Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. 
Następnie wsypać mąkę, sól, wbić jajko i wlać przestudzone masło. 
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę.
Uformować wałek i podzielić na 9 równych części. 
Z każdej części zrobić kulkę. Następnie nakryć je ściereczką i zostawić na 10 minut. 



Truskawki umyć i usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki, jeśli są większe 
to na ósemki. Dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. 

Kulki ciasta spłaszczyć na placek i ułożyć na blaszce wyłożonej 
papierem do pieczenia. 
W każdym placku zrobić wgłębienie dnem szklanki. 
Ciasto pod szklanką powinno być cienkie. 


W powstałe dołki włożyć po łyżce truskawek. 


Żółtko wymieszać z łyżką mleka i posmarować brzegi bułek. 


Bułeczki zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20-25 minut. 


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 





Przepis w Waszym wykonaniu.