piątek, 17 czerwca 2022

Ciasto z białą czekoladą i kruszonką.

 


Podstawowe ciasto ucierane, które robię bardzo często. Dodaję dodatkowe składniki 
i za każdym razem mogę mieć coś innego. Tym razem dodałam białą czekoladę, 
truskawki i dodatkowo zrobiłam kruszonkę. Dla podkręcenia smaku zrobiłam jeszcze 
polewę z białej czekolady. Niebo w gębie. 
Jest tak pyszne, że ani się nie obejrzycie, a już zniknie. 
Koniecznie spróbujcie i dajcie znać czy smakowało. 


Składniki:
250 g. masła, lub margaryny (polecam masło)
3/4 szklanki cukru 
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g. białej czekolady
truskawki, lub inne owoce

Kruszonka:
50 g. masła
4 łyżki mąki
3 łyżki cukru 

Polewa:
60 g. białej czekolady
40 g. śmietanki 30%

Wykonanie:
Czekoladę posiekać nożem. 

Truskawki umyć i usunąć szypułki.

Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. 
Kiedy składniki się połączą, dodać mąkę i proszek do pieczenia. 
Ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec, dodać posiekaną 
białą czekoladę i wymieszać łyżką. 
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 


Na wierzchu ułożyć połówki truskawek, rozcięciem do góry. 


Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki. 
Rozgnieść palcami, żeby powstała kruszonka. 
Gotową kruszonką posypać ciasto. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 40-45 minut. 
Wystudzone ciasto udekorować polewą. 

Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, 
aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. 








4 komentarze:

  1. Witam, jaki rozmiar blachy? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, to ciasto też jest niezwykle kuszące! Dobrze, że mąż nie zagląda mi przez ramię, bo już by mnie zagnał do kuchni ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciacho pyszne. Nie czekaj na męża tylko rób 😄

      Usuń