Domowa frużelina najlepiej smakuje z sezonowych owoców.
Dlatego dziś truskawkowa. Świetna do zajadania samodzielnie, do naleśników,
gofrów, deserów.
Zrobiłam naleśniki, było pysznie :)
Składniki:
600 g. truskawek
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki cukru ( w zależności od słodkości truskawek)
1/4 szklanki wody
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Truskawki umyć i usunąć szypułki.
Pokroić na ćwiartki i przełożyć do garnka. Dodać cukier i podgrzać.
Gotować na małym gazie 5-7 minut, następnie dodać sok z cytryny.
Mąkę wymieszać z wodą tak żeby nie było grudek. Wlać do truskawek
i mieszać aż zgęstnieje. Wyłączyć gaz.
Frużelinę można wykorzystać na bieżąco, lub przełożyć do wyparzonych
słoiczków i zapasteryzować.
Przepis w Waszym wykonaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz