poniedziałek, 29 czerwca 2020

Ciasto straciatella z wanilią i borówkami.





Zwykle ciasto ucierane, a ma w sobie to coś. W środku znajdziecie borówki 
i kawałki czekolady. Dodatek prawdziwej wanilii, też robi swoje. Wszystko razem, 
smakuje naprawdę dobrze. Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale można zrobić 
polewę czekoladową. To już według gustu. 

Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
szczypta soli
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
laska wanilii
1 tabliczka czekolady gorzkiej
borówki ( miałam opakowanie 125 g.)

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
Czekoladę pokroić ostrym nożem na drobne kawałki.

 
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i nożem wydrążyć ziarenka że środka.
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku.
Kiedy składniki się połączą dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia, 
oraz ziarenka wanilii. 


Ponownie utrzeć do połączenia składników. 
Wsypać posiekaną wcześniej czekoladę i wymieszać.


Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną 
i posypanej bułką tartą. Na wierzchu poukładać borówki, lekko dociskając.



Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 60 minut.
Po wystudzeniu, posypać cukrem pudrem.







piątek, 26 czerwca 2020

Kapuśniak z młodej kapusty na boczku wędzonym.





Zupa którą przygotujecie dosłownie w godzinę. Zrobiona z młodych warzyw 
i pachnącego wędzonego boczku. Coś pysznego. Jeśli lubicie zupy, to myślę, 
że i ta Wam posmakuje. Bardzo lubię ten czas, kiedy jest tyle młodych warzyw. 
Nie mogę się nimi najeść :)


Składniki:
300 g. wędzonego boczku
1 cebula
1/4 główki młodej kapusty (u mnie 300 g.)
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
5 niedużych ziemniaków (waga 300 g) 
2 litry wody
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
1/3 szklanki śmietanki 18 %

Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę, włożyć do garnka z grubym dnem. Podsmażyć.


Cebulę pokroić w kostkę, dodać do boczku. Smażyć razem przez chwilę. 
Następnie boczek z cebulą zalać wodą. 


Zagotować. Gotować na wolnym ogniu, a w międzyczasie przygotować warzywa.
Marchew, pietruszkę i seler, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Ja na początek wsypuję 
płaską łyżeczkę soli, pieprz na oko. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 
Kapustę poszatkować. Dodać do zupy. Kiedy zupa ponownie się zagotuje, 
dodać ziemniaki. 


Gotować około 10 minut, do miękkości ziemniaków. Następnie wsypać koperek. 
Przyprawić do smaku, według własnego gustu.


Śmietanę wlać do kubka, dopełnić zupą. Wymieszać i wlać do zupy. 
Zagotować i wyłączyć gaz.

 




wtorek, 23 czerwca 2020

Leniwy murzynek.





Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to zapraszam. Szybki, prosty murzynek, 
bez dużego nakładu pracy. Wystarczy wymieszać w misce składniki, suche i mokre. 
Przełożyć do foremki. Wstawić do piekarnika i czekać :) 
Ja zrobiłam polewę czekoladową, ale można posypać cukrem pudrem. 

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka 
2 łyżki miodu
3/4 szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki oleju
4 łyżki powideł (dałam czekośliwkę)

Polewa:
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
2-3 łyżki mleka

Wykonanie:
Składniki sypkie wsypać do miski. Wymieszać. 



Dodać składniki mokre. Wszystko razem wymieszać, do połączenia składników. 
Ja zrobiłam to łyżką. Można też zmiksować. 



Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 50-55 minut.


Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko. 
Rozpuścić w kąpieli wodnej. Pamiętajcie, żeby miseczka w której roztapiacie czekoladę, 
nie dotykała wody, bo czekolada może się zważyć.



Wystudzone ciasto udekorować polewą. 

 



sobota, 20 czerwca 2020

Pasta łososiowa z awokado.





Pasty na kanapki, to bardzo fajny wynalazek. Można kombinować, wymyślać, 
mieszać różne składniki. Za każdym razem, możemy mieć inną pastę. 
Wszystko zależy od naszej wyobraźni, albo od tego, co akurat mamy w lodówce :) 
Dziś mam dla Was pastę z łososia i awokado. Są chętni ?



Składniki:
1 awokado
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki jogurtu naturalnego
łosoś wędzony na ciepło (125g)
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz

Wykonanie:
Awokado oddzielić od pestki, obrać i pokroić na kawałki. Zblendować.
Łososia rozdrobnić. Wrzucić do miseczki z awokado. Dodać resztę składników 
i wszystko razem zblendować. Jeśli trzeba, doprawić jeszcze solą 
i pieprzem. Wymieszać. 




czwartek, 18 czerwca 2020

Mini serniczki na zimno z posypką czekoladową.





Zapraszam na deser z serków homogenizowanych. Takie mini serniczki na zimno. 
Serki możecie użyć o dowolnym smaku. Takie jakie lubicie. 
Wierzch możecie udekorować owocami i galaretką. Ja akurat, miałam ochotę 
na czekoladę, dlatego zrobiłam posypkę czekoladową. Wyszło pysznie. Spróbujcie. 


Składniki:
250 ml. śmietanki 30 %
4 małe serki homogenizowane
1 galaretka krystaliczna 
1/2 szklanki wody
1/2 tabliczki czekolady mlecznej. 

Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Zostawić do wystudzenia.


Śmietankę ubić. Do ubitej śmietany dodać serki. Zmiksować do połączenia składników. 


Na koniec wlewać powoli tężejącą galaretkę, cały czas miksując. 
Gotową masę przełożyć do pucharków. 


Wstawić do lodówki, na około 2 godziny.
Czekoladę utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posypać wierzch deserów.





wtorek, 16 czerwca 2020

Młoda kapusta na gęsto, do obiadu.





Młodą kapustę, mogłabym jeść i jeść. Uwielbiam ją w każdej postaci. 
Między innymi, taką na gęsto. Robię ją, jako dodatek do obiadu, ale później 
i tak to, co zostanie wyjadam ze świeżym pieczywem :)
W okresie letnim, kiedy jest tyle świeżych warzyw, mięso mogłoby dla mnie nie istnieć. 
Chociaż, może tylko do gołąbków z młodej kapusty :) Dziś właśnie, 
będę robić na obiad. Tym czasem, zapraszam po przepis na kapustę, na gęsto.
Ciekawa jestem, czy też taką robicie? 


Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
1 cebula
1/2 szklanki szklanki wody
2-3 łyżki posiekanego koperku
1-2 łyżki octu
1/2 łyżki mąki
masło do smażenia
sól, pieprz

Wykonanie:
Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na maśle, (masła daję dość sporo), 
w garnku z grubym dnem.
Kapustę poszatkować dodać do podsmażonej cebuli. 


Wlać wodę i przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas 
mieszając, do miękkości kapusty. W razie potrzeby można dolać trochę wody. 
Kiedy kapusta będzie miękka, wsypać koperek. 


Wymieszać. Przyprawić jeszcze do smaku, solą i pieprzem, jeśli trzeba. 
Dodać ocet. Na koniec wsypać mąkę i wymieszać, żeby mąka dobrze się rozprowadziła. 
Kiedy mąka połączy się z kapustą, wyłączyć gaz.









sobota, 13 czerwca 2020

Rolady schabowe w sosie.





Rolady, kluski śląskie i czerwona kapusta. Dla mnie, idealny zestaw obiadowy. 
Najczęściej rolady robię ze schabu, bo takie lubimy najbardziej. 
Do środka rolady, wkładam kawałek ogórka kiszonego, kawałek cebuli 
i boczek, lub kabanosy. Tym razem dodałam kabanosy. 


Składniki:
600 g. schabu
1 cebula
2 średnie ogórki kiszone
2 kabanosy
musztarda

Na sos:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
3-4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 szklanki wody

Dodatkowo:
trochę oleju do obsmażenia mięsa
50 g. masła do smażenia cebuli
1 łyżka maki do zagęszczenia sosu

Schab pokroić w plastry i cienko rozbić tłuczkiem. U mnie wyszło 6 plastrów.


Następnie plastry schabu, posmarować musztardą, na to wyłożyć po kawałku cebuli, 
ogórka i kabanosa. 


Zawinąć w roladę i spiąć wykałaczką z dwóch stron.



Na głębokiej patelni rozgrzać olej. 


Podsmażyć rolady, po kilka minut z każdej strony. Pod koniec smażenia na wolne miejsce, 
na patelni wsypać paprykę, żeby się chwilkę podsmażyła. Uważajcie, żeby nie przypalić. 
Następnie na patelnię wlać, gorącą wodę. 


Dodać liście laurowe, ziele angielskie i resztę przypraw. 
Przykryć i zmniejszyć gaz do minimum. 
Cebulę podsmażyć na maśle, na osobnej patelni. Pod koniec smażenia, 
dodać drobno pokrojony czosnek. Następnie cebulę z czosnkiem dodać do sosu. 
Dusić pod przykryciem, około godzinę i 15 minut. 
W międzyczasie można jeszcze podlać wodą, ale to już jak uważacie. 
Jeśli trzeba, to sos jeszcze przyprawić do smaku. Nie podaje dokładnej ilości soli
i pieprzu, bo każdy lubi inaczej przyprawione.
Wyjąć mięso na talerz. W małej ilości zimnej wody, rozrobić łyżkę mąki . 
Wlać do sosu, mieszając, żeby nie powstały grudki. Wyciągnąć kulki ziela i liście laurowe. 
Sos można dodatkowo zblendować. Ja tak czasem robię, żeby był gładki, 
bez pływającej cebuli. Ponownie włożyć rolady do sosu i podgrzać.