Niewątpliwie są to najlepsze babeczki czekoladowe jakie do tej pory zrobiłam.
Prawdziwa gratka dla fanów czekolady. Idealne, jeśli przyjdzie nam ochota
na coś słodkiego. Zrobicie je naprawdę szybko. Wystarczy składniki wymieszać
w misce i nałożyć do papilotek.
Babeczki są miękkie i wilgotne również na drugi dzień.
Koniecznie musicie spróbować. Największy wielbiciel ciast czekoladowych
w rodzinie, mój brat, pochwalił, czyli muszą być pyszne :)
To co, pieczecie?
Z podanych składników zrobiłam 17 babeczek.
Składniki:
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
3 łyżki nutelli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 czubata łyżka kakao
50 g. czekolady gorzkiej
Polewa:
60 g. czekolady (mleczna i gorzka pół na pół)
60 g. śmietanki 30 %
Wykonanie:
Czekoladę posiekać nożem.
Do miski wsypać cukier, wlać mleko i olej. Dodać mąkę z proszkiem
do pieczenia i nutellę.
Wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Następnie dodać jajka, kakao
i posiekaną czekoladę.
Ponownie wymieszać do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 30 minut.
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać,
aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
Wystudzone babeczki udekorować polewą.