sobota, 15 października 2022

Babka kajmakowa.




Babka kajmakowa, oblana polewą z kajmaku. Myślę, że posmakuje nie tylko 
wielbicielom kajmaku. 
Przepis od mojej fecebookowej koleżanki z moją drobną modyfikacją. 
Koniecznie musicie spróbować. 


Składniki:
5 jajek
2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej (280g.)
3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny 
szczypta soli 
300 g. masy kajmakowej
120 g. masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Polewa:
masa kajmakowa która została w puszce
4-5 łyżek śmietanki 30 %

Dodatkowo:
tarte, lub drobno pokrojone orzechy 

Wykonanie:
300 g. masy kajmakowej przełożyć do rondelka, dodać masło i podgrzewać 
często mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. 
Odstawić do wystudzenia. 


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę. 
Następnie dodać żółtka i sok z cytryny, ubić i wyłączyć mikser. 
Do masy jajecznej wlewać powoli wystudzoną masę kajmakową z masłem. 
Wymieszać łyżką lub trzepaczką.


Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać 
do połączenia składników. 
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowaną margaryna 
i posypaną bułką tartą. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 50-55 minut. 

Pozostałą masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać śmietankę 
i podgrzewać cały czas mieszając, do powstania jednolitej polewy. 
Wystudzoną babkę udekorować polewą i posypać orzechami. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz