Pizzerinki bianco, białe pizzerinki, to pizzerinki bez sosu pomidorowego.
Zamiast tego posmarowane są sosem śmietanowym. Dodatki możecie wybrać
według swojego gustu. Co kto lubi.
Pizzerinki są pyszne. Możecie je zrobić razem z dziećmi, na pewno
będą zadowolone. To fajny sposób na spędzenie razem czasu.
Sprawdźcie przepis i koniecznie dajcie znać jeśli zrobicie.
Pizzerinki podałam z sosem czosnkowym.
Składniki:
200 g. ciepłej wody
20 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
350 g. mąki typ 00
1 płaska łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki serka śmietankowego (u mnie Almette)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Dodatki:
ser żółty (najlepiej mozzarella)
oliwki
marynowane papryczki pepperoni
cebula
pieczarki
szynka
papryka świeża
Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do miski. Dodać cukier i drożdże.
Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Wsypać mąkę, sól i wlać oliwę. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę.
Podzielić na 7 części. Następnie z każdej części uformować kulkę.
Nakryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do napuszenia.
W czasie kiedy ciasto rośnie, zetrzeć ser na tarce, pokroić dodatki
i przygotować sos.
Do miseczki przełożyć śmietanę i ser. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,
przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Wyrośnięte kulki ciasta spłaszczyć i rozciągnąć na kształt koła.
Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmarować sosem śmietanowym pozostawiając wolne brzegi.
Na sos wyłożyć utarty ser, na ser dodatki.
Tak przygotowane pizzerinki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
220 stopni i piec około 20 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu.
Dobre ciasto drożdżowe można obłożyć czymkolwiek i będzie pyszne. Sądzę, że dzieciaki miały dużo radości :-)
OdpowiedzUsuńKochana, u mnie nie ma już dzieci, ale ......
UsuńPan mąż szczęśliwy jak dziecko :) :)