Ciasto, które robię od lat. Dostałam ten przepis ponad 20 lat temu od znajomej,
a ona od znajomego cukiernika. Przepis był już na blogu, ale korzystając z okazji
trochę go odświeżyłam i dodałam więcej zdjęć. Ciasto jest bardzo smaczne,
wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Bardzo polecam ten przepis.
Składniki:
1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
4 kopiaste łyżki kakao
5 g. koniaku (1/4 kieliszka)
2 szklanki mąki
1, 5 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
2 łyżki powideł lub dżemu (ja dodałam czekośliwkę)
Dodatkowo:
orzechy lub migdały do dekoracji
Wykonanie:
Margarynę i cukier przełożyć do garnka, dodać mleko i kakao. Podgrzać często mieszając.
Po zagotowaniu wyłączyć gaz. Odlać pół szklanki na polewę.
Zostawić do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodać żółtka i zmiksować.
Następnie wsypać mąkę z proszkiem, dodać powidła i wlać koniak.
Miksować jeszcze chwilę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek,
wymieszać wszystko łyżką.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni, 40 - 45 min.
Wystudzone ciasto polać polewą ze szklanki.
Orzechy posiekać nożem i posypać na mokrą polewę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz