piątek, 30 maja 2025

Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

 


Mięciutkie ciasto, owoce, kruszonka, a do tego polewa z białej czekolady. Ciasto jest pyszne i proste w przygotowaniu. Ważne jest tylko, żeby dobrze ubić jajka, bo od tego zależy puszystość ciasta.

Składniki:

5 jajek

1 niepełna szklanka cukru 

1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)

3/4 szklanki oleju

2 szklanki mąki pszennej tortowej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 łyżka kakao 

1 łyżka mleka


Kruszonka:

30 g. masła 

3 łyżki mąki 

3 łyżki cukru 


Dodatkowo:

300 g. truskawek 

2-3 garście borówek


Polewa:

1 tabliczka białej czekolady 

2-3 łyżki śmietanki 30%


Wykonanie:

Owoce umyć, truskawki pokroić na mniejsze kawałki.


Składniki na kruszonkę przełożyć do miski. Rozetrzeć w palcach żeby powstała kruszonka. 


Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na jasną, puszystą masę. Ubijałam mikserem 10 minut. 

Następnie małym strumieniem dolewać olej miksując na niższych obrotach miksera. Miksować tylko do czasu połączenia składników, nie za długo. Masa powinna pozostać puszysta. 

Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką. 



Cześć ciasta przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko. Wymieszać dokładnie łyżką i wyłożyć na jasne ciasto w formie kleksów. 



Na cieście ułożyć owoce i posypać kruszonką



Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 45 minut. 


Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondelka. Dodać śmietankę i chwilę podgrzać. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Udekorować wystudzone ciasto. 









środa, 7 maja 2025

Sałatka z tuńczykiem z sałaty rzymskiej

 



Pyszna sałatka z tuńczykiem, którą zrobiłam na bazie sałaty rzymskiej.
Możecie ją podać tak jak na zdjęciu, wymieszaną razem z sosem czosnkowym,
lub sos podać osobno. W każdej wersji będzie pyszna.

Składniki:

2 małe sałaty rzymskie

2 puszki tuńczyka 

100 g. pomidorków koktajlowych cherry 

1/2 czerwonej cebuli

1/2 papryki czerwonej

1/4 papryki żółtej 

20-25 sztuk oliwek 

1/2 puszki kukurydzy 


Sos czosnkowy:

3 ząbki czosnku 

3 pełne łyżki majonezu 

3 pełne łyżki jogurtu greckiego

sól, pieprz 


Wykonanie:

Tuńczyka odsączyć (polecam tuńczyka w oleju w kawałkach). 

Sałatę pokroić i wrzucić do miski, dodać pomidorki pokrojone na ćwiartki, oliwki na polówki, pokrojoną paprykę i cebulę. Dodać tuńczyka i kukurydzę.


W osobnej misce wymieszać składniki na sos.

Następnie przełożyć sos do miski z sałatką. Wszystko razem wymieszać. 


Sos można też podać osobno i polewać sałatkę na talerzu.