czwartek, 28 lipca 2022

Kruche ciasteczka maślane.

 


Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, 
mąka i cukier Wprawdzie robiłam ostatnio ciasteczka czekoladowe, ale uważam, 
że pysznych ciastek nigdy dość. Przechowywane w puszce, lub słoiku długo 
zachowują świeżość, więc na pewno się nie zmarnują. 
Będą idealne do mleka, kawy czy herbaty, lub dla niespodziewanych gości. 
Bardzo lubię takie zwykłe kruche ciasteczka. Lubię moczyć je w herbacie i zajadać. 
Herbatka z miodem i domowe ciasteczka.....
Poezja.....
Przy okazji zostawię Wam link do strony, gdzie możecie kupić 
miody prosto z pasieki. Bardzo fajna strona. 
Każdy miód jest tam dokładnie opisany. Możecie się naprawdę sporo dowiedzieć. 
Zajrzyjcie na Miodowe Wzgórze

Przepis na ciasteczka wypatrzyłam na blogu Ania gotuje

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej 
240 g. schłodzonego masła
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)

Wykonanie:
Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić do miski. Dodać cukier i mąkę. 
Zagnieść gładkie ciasto. Można ją początku pomóc sobie robotem, lub mikserem 
z hakami. Następnie dokończyć zagniatanie ręcznie. 
Z ciasta uformować kulę. 


Zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić 30-40 minut w lodówce. 

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 2 części.
Jedną część ciasta rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty. 
Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.


Trzeba robić to w miarę szybko, bo ciasto się ociepla i może zacząć się kleić. 
Wycięte ciasteczka od razu układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, 11-13 minut. 
Ściągać z blaszki po wystudzeniu. 






wtorek, 26 lipca 2022

Ciastka czekoladowe

 


Warto mieć w domu swojskie ciasteczka. Przechowywane w puszce czy słoiku 
długo zachowują świeżość. Dobrze mieć je pod ręką, kiedy zechce nam się słodkości 
do kawy czy herbaty. Przydadzą się też dla niespodziewanych gości. 
Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka czekoladowe. 
Spróbujcie koniecznie, bo smakują obłędnie. 
Z podanych składników zrobiłam 35 ciasteczek. 
Inspiracja, Pysznie czy przepysznie.

Składniki:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g. czekolady mlecznej 

Wykonanie:
Czekoladę pokroić nożem na mniejsze kawałki.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować 
na wolnych obrotach.
Następnie wsypać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. 


Zmiksować do połączenia składników, najlepiej hakami bo ciasto zrobi się gęste. 
Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i zagnieść ciasto ręką. 



Dłonie zwilżyć olejem. Odrywać po kawałku ciasta i formować kulki 
wielkości orzecha włoskiego. 


Kulki układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć.


Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni 
i piec 15-17 minut. 


Po upieczeniu ciasteczka zostawić na blaszce do wystudzenia. 
Dopiero wtedy ściągać z blaszki. 






Przepis w Waszym wykonaniu.






piątek, 22 lipca 2022

Rollsy ze szpinakiem.

 


Dziś mam dla Was pyszne rollsy. To znaczy przepis na pyszne rollsy, bo nie ma 
po nich śladu. Zostały tylko zdjęcia :) 
Świetnie sprawdzą się jako przekąska, podane z sosem czosnkowym. 
Idealne będą też do grilla. Smakują na ciepło i na zimno.
Pozostają miękkie nawet na drugi dzień i można je też mrozić. 
Po rozmrożeniu 10 minut w nagrzanym piekarniku i są jak świeżo upieczone. 


Składniki:
150 g. ciepłej wody
25 g. drożdży
1/3 łyżeczki cukru
350 g. mąki pszennej + mąka do podsypywania 
1/2 łyżeczki soli
50 g. oleju
1 jajko

Farsz:
200 g. serka śmietankowego (miałam łaciaty)
150 g. szpinaku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz 
1 łyżeczka masła do smażenia szpinaku 

Dodatkowo:
1 jajko + łyżka mleka

Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać drożdże i cukier. 
Wymieszać i zostawić na 10-15 minut.
Następnie wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i olej.


Wyrobić ciasto robotem, lub mikserem z hakami.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 


W międzyczasie przygotować farsz.
Na patelni roztopić łyżeczkę masła, dodać szpinak i smażyć, aż zwiędnie. 
Zostawić do wystudzenia.
Przestudzony szpinak pokroić.

Serek przełożyć do miski, dodać pokrojony szpinak i czosnek przeciśnięty 
przez praskę. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Jeszcze raz krótko zagnieść. 
Jeśli będzie się mocno kleić to podsypać trochę mąką. 
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie przeciąć nożem wzdłuż na pół,
a później każdą połowę na osiem części. 


Każdą część ciasta dodatkowo rozciągnąć delikatnie na szerokość. 
Posmarować farszem i zawinąć w rulon. 




Gotowe rollsy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Sklejeniem do dołu.

W miseczce wymieszać jajko z mlekiem. Posmarować wierzch rollsów.
Zostawić jeszcze na 10 minut do napuszenia.


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni 25-30 minut, 
do zarumienienia. 












wtorek, 19 lipca 2022

Ciasto czekoladowe z wiśniami i kokosem.

 


Niezawodne, szybkie ciasto. Miękkie, wilgotne i bez użycia miksera. 
Robiłam je wiele razy i zawsze wychodzi pyszne. Tym razem zrobiłam z wiśniami 
i wiórkami kokosowymi. Ze względu na wiśnie, dodałam trochę więcej cukru. 
Zawsze dodaje 2/3 szklanki, tym razem cała szklanka.  
Robiłam to ciasto z orzechami, posiekaną czekoladą, z jagodami i nie pamiętam 
z czym jeszcze :) 
Sama wersja  podstawowa, bez dodatków też jest pyszna. 
Bardzo lubię z polewą czekoladową, ale w szybszej wersji 
wystarczy cukier puder. 
Blaszka 32 x 23

Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki oleju
3 łyżki powideł, lub gęstego dżemu (miałam swojski wiśniowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
2 łyżki kakao
4 łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:
150 g. wypestkowanych wiśni 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru 

Polewa:
60 g. śmietanki 30 %
100 g. czekolady mlecznej

Wykonanie:
Wiśnie przełożyć do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier puder. 
Wymieszać. 

Do miski wsypać cukier, wlać mleko i olej. Dodać mąkę i dżem. 
Wymieszać łyżką, lub trzepaczką. 
Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao i wiórki kokosowe. 


Ponownie wymieszać do połączenia składników. 
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 


Na wierzch wyłożyć wiśnie. 
Ciasto jest wilgotne, dlatego nie dodałam zbyt dużo wiśni. Ułożyłam je w odstępach. 


Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 
180 stopni, piec 40-45 minut. 

Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. 

Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać 
aż powstanie gładka polewa. 








sobota, 16 lipca 2022

Drożdżówki z serem

 



Drożdżówki z serem. Pyszne, mięciutkie. Idealne na drugie śniadanie, albo na deser. 
Do kawy, herbaty, lub mleka. Drożdżówki sprawdzą się zawsze i wszędzie. 
Moje drożdżówki posypałam cukrem pudrem, ale można polać je lukrem. 


Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 pełne łyżki cukru
25 g. drożdży
350 g. mąki pszennej 
szczypta soli
1/4 szklanki oleju
1 jajko

Ser:
250 g. twarogu
1 żółtko (białko odłożyć do posmarowania bułek)
1 łyżka budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)

Dodatkowo:
1 białko 
1 pełna łyżka cukru
cukier puder do posypania bułeczek

Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i drożdże. 
Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. 
Po tym czasie wsypać mąkę, sól, dodać jajko i olej. 


Wyrobić ciasto robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 


W międzyczasie przygotować ser. 
Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt. 
Na ciasto wyłożyć ser i rozsmarować. 


Cześć ciasta złożyć wzdłuż do połowy, nakryć drugą częścią ciasta. Lekko docisnąć.



Następnie pokroić na 10 części. 


Każdą część ciasta skręcić na 2 lub 3 razy i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem 
do pieczenia. 


Białko wymieszać z cukrem. 
Posmarować drożdżówki i zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 25-30 minut. 


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.