Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą
z białej czekolady i dodatkowo polewą o smaku kawy.
Jeśli lubicie smak kawy, to konieczne spróbujcie.
Piekłam w keksówce 31x11
Składniki:
1 kostka masła (200 g.)
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 230 ml.)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej wody
Polewa:
100 g. białej czekolady
50 g. śmietanki 30 %
Dodatkowo:
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki śmietanki 30 %
Wykonanie:
Kawę wymieszać z gorącą wodą, tak żeby się rozpuściła i odstawić
do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i zmiksować.
Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać kawę.
Zmiksować do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 55-60 minut.
Wystudzone ciasto udekorować polewą.
Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać,
aż czekolada się rozpuści. Połowę polewy wylać na ciasto.
Do reszty polewy dodać 1/2 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki śmietanki.
Podgrzać i mieszać, aż kawa się rozpuści.
Chwilę to potrwa, trzeba cierpliwie mieszać.
Gdyby było za gęste, to można dodać jeszcze łyżeczkę śmietanki.
Wygląda jak z dobrej cukierni :-) No bo jest z Twojej wspaniałej, domowej cukierenki!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. To prawda, że domowa cukiernia nie ma sobie równych :)
Usuń