Strony

niedziela, 3 lipca 2022

Babka kawowa.

 


Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą 
z białej czekolady i dodatkowo polewą o smaku kawy. 
Jeśli lubicie smak kawy, to konieczne spróbujcie. 
Piekłam w keksówce 31x11


Składniki:
1 kostka masła (200 g.)
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 230 ml.)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej wody

Polewa:
100 g. białej czekolady
50 g. śmietanki 30 %

Dodatkowo:
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
2 łyżeczki śmietanki 30 %


Wykonanie:
Kawę wymieszać z gorącą wodą, tak żeby się rozpuściła i odstawić 
do wystudzenia. 
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i zmiksować. 
Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać kawę. 
Zmiksować do połączenia składników. 
Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 55-60 minut. 


Wystudzone ciasto udekorować polewą.
Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać, 
aż czekolada się rozpuści. Połowę polewy wylać na ciasto. 
Do reszty polewy dodać 1/2 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki śmietanki. 
Podgrzać i mieszać, aż kawa się rozpuści. 
Chwilę to potrwa, trzeba cierpliwie mieszać. 


Gdyby było za gęste, to można dodać jeszcze łyżeczkę śmietanki. 










2 komentarze:

  1. Wygląda jak z dobrej cukierni :-) No bo jest z Twojej wspaniałej, domowej cukierenki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. To prawda, że domowa cukiernia nie ma sobie równych :)

      Usuń