Drożdżówki z serem. Pyszne, mięciutkie. Idealne na drugie śniadanie, albo na deser.
Do kawy, herbaty, lub mleka. Drożdżówki sprawdzą się zawsze i wszędzie.
Moje drożdżówki posypałam cukrem pudrem, ale można polać je lukrem.
Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 pełne łyżki cukru
25 g. drożdży
350 g. mąki pszennej
szczypta soli
1/4 szklanki oleju
1 jajko
Ser:
250 g. twarogu
1 żółtko (białko odłożyć do posmarowania bułek)
1 łyżka budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
Dodatkowo:
1 białko
1 pełna łyżka cukru
cukier puder do posypania bułeczek
Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i drożdże.
Wymieszać i zostawić na 10-15 minut.
Po tym czasie wsypać mąkę, sól, dodać jajko i olej.
Wyrobić ciasto robotem, lub mikserem z hakami.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować ser.
Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt.
Na ciasto wyłożyć ser i rozsmarować.
Cześć ciasta złożyć wzdłuż do połowy, nakryć drugą częścią ciasta. Lekko docisnąć.
Następnie pokroić na 10 części.
Każdą część ciasta skręcić na 2 lub 3 razy i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia.
Białko wymieszać z cukrem.
Posmarować drożdżówki i zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 25-30 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz