Jajka faszerowane pieczarkami. Znane i lubiane od lat.
Przyznaję, że dawno nie robiłam i chyba dlatego tak bardzo mi smakowały.
Chociaż prawda jest taka, że zawsze je lubiłam.
Sprawdzają się na co dzień, ale także na wszelkiego rodzaju imprezy i święta,
a szczególnie Święta Wielkanocne. No właśnie, święta już całkiem niedaleko,
może przepis Wam się przyda.
Składniki:
6 jajek
8 średnich pieczarek
1 łyżeczka masła
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
Dodatkowo:
majonez do dekoracji
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek.
Pieczarki zetrzeć na tarce. Podsmażyć na maśle, do odparowania wódy,
w międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.
Podsmażone pieczarki przełożyć do miseczki i zostawić do wystudzenia.
Jajka przekroić wzdłuż na pół. Wyciągnąć żółtka i dodać do pieczarek.
Rozgnieść widelcem i wymieszać. Dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem.
Dodać szczypiorek i ponownie wymieszać.
Dobrze jest wstawić farsz na co najmniej godzinę do lodówki, wtedy będzie
bardziej zawarty.
Gotowy farsz wkładać łyżeczką do dziurek po żółtkach.
Wierzch jajek udekorować majonezem.