W sezonie jagodowym nie może zabraknąć jagodzianek.
Pyszne mięciutkie bułeczki, wypełnione jagodami, posypane kruszonką
i polane lukrem.
Czego można chcieć więcej.....
Powiem tylko, że zdecydowanie, są to najlepsze jagodzianki jakie do tej pory zrobiłam.
Na drugi dzień, smakują tak samo dobrze jak po upieczeniu.
Składniki:
350 g. mąki pszennej
150 g. ciepłego mleka
3 pełne łyżki cukru
25 g. drożdży
1 jajko
1 żółtko (białko do osobnego naczynia)
50 g. masła
szczypta soli
Nadzienie:
250 g. jagód
2 pełne łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
30 g. masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
Do posmarowania bułek:
1 białko
1 łyżka mleka
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1,5 łyżki letniej wody
Wykonanie:
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Ciepłe mleko wlać do miski, dodać drożdże i 1 łyżkę cukru.
Wymieszać i zostawić na 10-15 minut.
Następnie dodać mąkę, resztę cukru, sól, jajko, żółtko i roztopione
i wystudzone masło.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Jagody umyć i osuszyć. Przełożyć do miseczki.
Dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać.
Składniki na kruszonkę wymieszać w misce i zagnieść palcami.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę.
Podzielić na 9 równych części. Następnie spłaszczyć dłonią na placki.
Na każdy placek wyłożyć pełną łyżkę jagód, a następnie skleić jak pieroga.
Uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
sklejeniem do dołu.
Wygodnie nadziewa się bułki, układając placek ciasta na filiżance,
tak jak na zdjęciu wyżej.
Uformowane bułeczki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem,
a następnie posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 25 minut.
Cukier puder wymieszać dokładnie z wodą, żeby powstał gładki lukier.
Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody.
Wystudzone bułki polukrować.