Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba.
Na blogu jest duży wybór, przepisów na pieczywo, każdy znajdzie coś dla siebie.
Wczoraj upiekłam chleb z dodatkiem mąki orkiszowej, dodałam też płatki orkiszowe.
Chleb pyszny, nie ma porównania do sklepowego. Nie wspomnę o zapachu,
który unosi się w kuchni podczas pieczenia.
Sprawdźcie jakie to proste.
Składniki:
700 g. ciepłej wody
40 g. drożdży
1 łyżeczka miodu
700 g. mąki pszennej typ 650
300 g. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
6 łyżek płatków orkiszowych
Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do misy, wkruszyć drożdże i dodać miód.
Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać obie mąki, sól, płatki i wlać olej.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Miskę nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną
i posypanych mąką.
Wierzch chlebków nasmarować wodą i posypać płatkami i mąką.
Zostawić w foremkach na 15 minut, żeby podrosły.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 1 godzinę.
Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
Przepis w Waszym wykonaniu.