Strony

wtorek, 27 września 2022

Chleb pszenno - orkiszowy.

 


Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. 
Na blogu jest duży wybór, przepisów na pieczywo, każdy znajdzie coś dla siebie. 
Wczoraj upiekłam chleb z dodatkiem mąki orkiszowej, dodałam też płatki orkiszowe. 
Chleb pyszny, nie ma porównania do sklepowego. Nie wspomnę o zapachu, 
który unosi się w kuchni podczas pieczenia. 
Sprawdźcie jakie to proste. 


Składniki:
700 g. ciepłej wody
40 g. drożdży
1 łyżeczka miodu
700 g. mąki pszennej typ 650
300 g. mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
6 łyżek płatków orkiszowych

Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do misy, wkruszyć drożdże i dodać miód. 
Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać obie mąki, sól, płatki i wlać olej. 


Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. 


Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną 
i posypanych mąką. 
Wierzch chlebków nasmarować wodą i posypać płatkami i mąką. 


Zostawić w foremkach na 15 minut, żeby podrosły. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 1 godzinę. 
Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. 




Przepis w Waszym wykonaniu.





czwartek, 22 września 2022

Bitki z indyka w kremowym sosie.

 


Plastry indyka w aksamitnym sosie. 
Przez  obtoczenie mięsa w mące ziemniaczanej nie trzeba już później zagęszczać sosu. 
Sos sojowy, dodaje nie tylko smaku, ale też koloru, dzięki śmietance, 
sos jest kremowy. 
Polecam tym bardziej, że przygotowanie tego dania nie zajmuje 
wiele czasu, a mięso z indyka jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. 
Przede wszystkim nie jest naszpikowane antybiotykami. 


Składniki:
900 g. fileta z indyka
100 g. pora
1 marchewka
1 ząbek czosnku 
1/2 szklanki śmietanki 30 %
3 szklanki wody
3 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
papryka słodka i ostra

Dodatkowo:
olej do smażenia
1 łyżka masła
mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa

Wykonanie:
Por i marchewkę pokroić w cienkie plastry. 

Mięso pokroić w plastry. Delikatnie rozbić. 
Przyprawić solą pieprzem, papryką słodką i ostrą. 
Następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej. 
Na głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju. Obsmażyć mięso z obu stron. 


Po obsmażeniu odkładać na talerz. 


Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać por i marchewkę. 
Podsmażyć około 5 minut często mieszając. Dodać drobno pokrojony czosnek. 
Smażyć jeszcze kilka sekund. 


Po tym czasie wlać śmietankę. Dodać mięso i zalać wodą. Wlać sos sojowy. 


Przykryć i dusić 30-35 minut. Jeśli trzeba przyprawić solą i pieprzem.









niedziela, 18 września 2022

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone.

 


Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. 
Biszkopt, owoce i bita śmietana z mascarpone. Nic wyszukanego, podstawowe 
składniki, proste wykonanie. Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się tym wspaniałym 
smakiem. 
Wierzch biszkoptu ścięłam i pokruszylam. Posypałam nim ciasto,
taki prosty sposób na dekorację :)


Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao

Krem mascarpone:
250 ml. śmietanki 30 %
250 g. serka mascarpone
1 pełna łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
Brzoskwinie w syropie (1 puszka)

Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypywać stopniowo cukier 
i dalej ubijać. Kiedy piana będzie gęsta, dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę, 
żeby wszystko ładnie się połączyło. 


Do masy jajecznej przesiać obie mąki i kakao. 
Delikatne wymieszać łyżką do połączenia składników. 


Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem 
do pieczenia (wyłożyć papierem tylko spód tortownicy)


Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni 
i piec 25 minut. 


Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
Kiedy wystygnie, ściąć górę biszkoptu i pokruszyć. 


Brzoskwinie pokroić i ułożyć na cieście. Nie trzeba ich odsączać. 
Syrop który spłynie z brzoskwiń nasączy ciasto. 


Śmietankę ubić (musi być dobrze schłodzona) pod koniec ubijania 
dodać cukier puder, a następnie mascarpone. Ubijać jeszcze chwilę, żeby składniki 
się połączyły, a krem był gęsty. 
Gotowy krem wyłożyć na owoce, wyrównać.


Wierzch posypać wcześniej pokruszonym ciastem. Delikatnie docisnąć.


Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. 














środa, 14 września 2022

Ciasteczka kruche z białą czekoladą.

 


Pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem białej czekolady. Proste w przygotowaniu. 
Przechowywane w puszce, lub słoiku pozostają świeże 2-3 tygodnie. 
Warto poświęcić trochę czasu i zrobić domowe ciasteczka, żeby mieć je pod ręką, 
zawsze kiedy przyjdzie nam ochota, lub kiedy pojawią się niespodziewani goście. 


Składniki:
120 g. masła
70 g. cukru pudru
250 g. mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
50 g. białej czekolady

Wykonanie:
Czekoladę drobno pokroić nożem.

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać.
Następnie dodać pokrojone masło i jajko. 
Zagnieść robotem lub mikserem z hakami. Jak zacznie się kleić, dodać czekoladę. 
Zagnieść jeszcze kilka sekund i przełożyć na stolnicę. 
Ponownie zagnieść i uformować z ciasta kulę. Zawinąć ją w folię spożywczą 
i schłodzić 10 minut w zamrażarce. 


Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. 
Rozwałkować i wycinać dowolne kształty. 


Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. 12-15 minut, 
do lekkiego zarumienienia. 

Ciasteczka ściągać z blaszki po wystudzeniu. 
Po upieczeniu będą miękkie, później stwardnieją. 

Ciasteczka przechowywać w puszce, lub słoiku. 






Przepis w Waszym wykonaniu.



czwartek, 8 września 2022

Kurczak po chińsku.

 


Proste i smaczne danie, które przygotujecie w kilka chwil. Zrobione ze świeżo 
pokrojonych warzyw, smakuje naprawdę dobrze. 
Przygotowane jest z łatwo dostępnych składników. Możecie je podać z ryżem, 
lub makaronem. 
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało.

Składniki na 3-4 porcje.
Inspiracja, Pysznie czy przepysznie.


Składniki:
500 g. fileta z kurczaka
100 g. pora (biała część)
1 większa papryka czerwona 
1/2 papryki zielonej
1 marchewka 
1 ząbek czosnku 
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
3-4 szczypty imbiru mielonego

Sos:
1/3 szklanki wody
4 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
olej do smażenia
1 łyżka sezamu

Wykonanie:
Kurczaka pokroić w paski. Przyprawić solą i pieprzem. 
Wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, tak żeby mięso było obtoczone w mące. 


Czosnek drobno pokroić.
Paprykę, marchewkę i por pokroić w cienkie paski. 


Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić mięso i obsmażyć często mieszając. 
Usmażone mięso przełożyć do miski. 

Na patelnię dolać trochę oleju i wyłożyć warzywa. 


Smażyć 5-7 minut na średnim gazie co jakiś czas mieszając. 
Pod koniec smażenia dodać czosnek. 
Do podsmażonych warzyw dodać mięso. Wymieszać i smażyć 2-3 minuty. 
Składniki na sos wymieszać i wlać na patelnię, dodać też imbir.


Smażyć jeszcze chwilę, około 5 minut, co jakiś czas mieszając. 
Na koniec posypać sezamem. 
Podawać z ryżem.