Strony

niedziela, 18 września 2022

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone.

 


Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. 
Biszkopt, owoce i bita śmietana z mascarpone. Nic wyszukanego, podstawowe 
składniki, proste wykonanie. Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się tym wspaniałym 
smakiem. 
Wierzch biszkoptu ścięłam i pokruszylam. Posypałam nim ciasto,
taki prosty sposób na dekorację :)


Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao

Krem mascarpone:
250 ml. śmietanki 30 %
250 g. serka mascarpone
1 pełna łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
Brzoskwinie w syropie (1 puszka)

Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypywać stopniowo cukier 
i dalej ubijać. Kiedy piana będzie gęsta, dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę, 
żeby wszystko ładnie się połączyło. 


Do masy jajecznej przesiać obie mąki i kakao. 
Delikatne wymieszać łyżką do połączenia składników. 


Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem 
do pieczenia (wyłożyć papierem tylko spód tortownicy)


Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni 
i piec 25 minut. 


Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
Kiedy wystygnie, ściąć górę biszkoptu i pokruszyć. 


Brzoskwinie pokroić i ułożyć na cieście. Nie trzeba ich odsączać. 
Syrop który spłynie z brzoskwiń nasączy ciasto. 


Śmietankę ubić (musi być dobrze schłodzona) pod koniec ubijania 
dodać cukier puder, a następnie mascarpone. Ubijać jeszcze chwilę, żeby składniki 
się połączyły, a krem był gęsty. 
Gotowy krem wyłożyć na owoce, wyrównać.


Wierzch posypać wcześniej pokruszonym ciastem. Delikatnie docisnąć.


Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. 














2 komentarze: