Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych.
Biszkopt, owoce i bita śmietana z mascarpone. Nic wyszukanego, podstawowe
składniki, proste wykonanie. Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się tym wspaniałym
smakiem.
Wierzch biszkoptu ścięłam i pokruszylam. Posypałam nim ciasto,
taki prosty sposób na dekorację :)
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
Krem mascarpone:
250 ml. śmietanki 30 %
250 g. serka mascarpone
1 pełna łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
Brzoskwinie w syropie (1 puszka)
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypywać stopniowo cukier
i dalej ubijać. Kiedy piana będzie gęsta, dodać żółtka i ubijać jeszcze chwilę,
żeby wszystko ładnie się połączyło.
Do masy jajecznej przesiać obie mąki i kakao.
Delikatne wymieszać łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem
do pieczenia (wyłożyć papierem tylko spód tortownicy)
Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni
i piec 25 minut.
Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
Kiedy wystygnie, ściąć górę biszkoptu i pokruszyć.
Brzoskwinie pokroić i ułożyć na cieście. Nie trzeba ich odsączać.
Syrop który spłynie z brzoskwiń nasączy ciasto.
Śmietankę ubić (musi być dobrze schłodzona) pod koniec ubijania
dodać cukier puder, a następnie mascarpone. Ubijać jeszcze chwilę, żeby składniki
się połączyły, a krem był gęsty.
Gotowy krem wyłożyć na owoce, wyrównać.
Wierzch posypać wcześniej pokruszonym ciastem. Delikatnie docisnąć.
Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Twoje ciasta są po prostu przecudowne
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Dziękuję :(
Usuń