czwartek, 16 maja 2024

Muffinki bananowe.

 


Pyszne, mięciutkie muffinki, idealne do kawy, lub herbaty.
Szybkie i proste w przygotowaniu. Nie trzeba używać miksera, wystarczy
składniki wymieszać łyżką, lub trzepaczką.
Takie muffinki to świetny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów,
są naprawdę przepyszne, spróbujcie koniecznie.

Z podanych składników zrobiłam 12 muffinek.


Składniki:

3 większe dojrzałe banany.

1 jajko

5 łyżek cukru 

70 g. masła 

1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (moja szklanka ma 230 ml.)

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

50 g. czekolady (u mnie deserowa i mleczna)


Wykonanie:

Czekoladę posiekać nożem. 

Masło roztopić.

Banany przełożyć do miski i rozgnieść widelcem (moje banany po obraniu

ważyły 310 g.) Dodać jajko i cukier wymieszać łyżką, lub trzepaczką,

następnie wlać roztopione i przestudzone masło. Ponownie wymieszać.

Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać żeby składniki

dobrze się połączyły. 

Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. 



Wierzch muffinek posypać czekoladą


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 30 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy muffinki są upieczone.






Przepis w Waszym wykonaniu





piątek, 3 maja 2024

Sałatka z buraków

 


Prosta i szybka sałatka z buraków. Mało  składników,

a efekt jest naprawdę fajny, (o dziwo smakowała nawet

mojemu mężowi).

Nie muszę chyba wspominać o właściwościach zdrowotnych buraków

i o tym, że warto je jeść.

Przygotowane w ten sposób dobrze smakują i przy okazji

wspierają nasze zdrowie.


Składniki:
3 większe buraki ugotowane 
100 g. sera feta 
2 garście liści dowolnej sałaty (u mnie mieszane)
1/2 szklanki pestek dyni 


Dressing:

4 łyżki oleju 

2 łyżeczki soku z cytryny 

1 łyżeczka miodu 

sól pieprz 

Wykonanie:
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Buraki pokroić w większą kostkę, liście sałaty pokroić na mniejsze kawałki,
wszystko przełożyć do miski. Dodać pokruszony ser i uprażone pestki dyni.




Składniki na dressing wymieszać w osobnym naczyniu
i wlać do miski z sałatką. Wszystko razem wymieszać.
Jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. 
Sałatkę schłodzić w lodówce.