Pyszne, mięciutkie muffinki, idealne do kawy, lub herbaty.
Szybkie i proste w przygotowaniu. Nie trzeba używać miksera, wystarczy
składniki wymieszać łyżką, lub trzepaczką.
Takie muffinki to świetny sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów,
są naprawdę przepyszne, spróbujcie koniecznie.
Z podanych składników zrobiłam 12 muffinek.
Składniki:
3 większe dojrzałe banany.
1 jajko
5 łyżek cukru
70 g. masła
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (moja szklanka ma 230 ml.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g. czekolady (u mnie deserowa i mleczna)
Wykonanie:
Czekoladę posiekać nożem.
Masło roztopić.
Banany przełożyć do miski i rozgnieść widelcem (moje banany po obraniu
ważyły 310 g.) Dodać jajko i cukier wymieszać łyżką, lub trzepaczką,
następnie wlać roztopione i przestudzone masło. Ponownie wymieszać.
Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać żeby składniki
dobrze się połączyły.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami.
Wierzch muffinek posypać czekoladą.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy muffinki są upieczone.
Hej Agusiu, fajnie znów zobaczyć, co smacznego ugotowałaś (w sensie: upiekłaś :-D) Buziaki!
OdpowiedzUsuńUkręciłam babeczki Marzyniu :) Pychotka 😋
Usuń