Dziś mam dla Was przepis na kapustę. Tak przygotowana sprawdzi się jako dodatek
do obiadu, ale też jako samodzielne danie. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.
Podobnie robiła kiedyś moja babcia z tym, że nie dodawała papryki.
Mogę powiedzieć, że to smak mojego dzieciństwa.
Składniki:
1 główka kapusty (moja w całości ważyła 1600 g.)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 szklanka wody
5 średnich pomidorów
1 duża papryka czerwona
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
na czubku łyżeczki pieprzu
na czubku łyżeczki papryki ostrej
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanego koperku świeżego
1 łyżka octu
Wykonanie:
Kapustę przekroić na cztery części. Wyciąć głąb i drobno pokroić.
Marchewkę pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w pióra. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju w garnku
z grubym dnem. Kiedy się zezłoci, dodać drobno pokrojony czosnek.
Następnie wrzucić kapustę, dodać łyżeczkę soli i wlać wodę.
Przykryć i gotować 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie
dodać marchewkę, pietruszkę i seler.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do kapusty.
Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w małą kostkę
i również dodać do kapusty.
Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i resztę przypraw. Dusić na małym gazie
jeszcze godzinę. Po tym czasie, dodać świeży koperek i ocet.
Wymieszać i doprawić do smaku jeśli trzeba.