Pyszne, delikatne, mięciutkie. Takie są te babeczki. Dodatek czekolady
i borówek sprawia, że smakują obłędnie.
Bardzo lubię robić i jeść babeczki. Szybko się je robi i pieką się szybciej niż duża
babka. Świetnie się sprawdzą jako poczęstunek dla gości. Pasują na każdą okazję.
Moje babeczki posypałam cukrem pudrem, ale można zrobić polewę, lub lukier
i dowolnie je udekorować. Przy dekorowaniu największą frajdę mają dzieci.
Z podanych składników zrobiłam 17 babeczek.
Składniki:
1 kostka masła (200 g.)
1 niepełna szklanka cukru
4 jajka
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g. czekolady mlecznej
borówki
Wykonanie:
Czekoladę posiekać nożem.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i dalej ucierać.
Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę,
żeby składniki dobrze się połączyły.
Na koniec wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać wszystko łyżką.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremek na babeczki wyłożonych
papilotkami, do 3/4 wysokości.
Na wierzchu każdej babeczki ułożyć po kilka borówek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 30-35 minut.
Czas pieczenia może się różnić, bo każdy piekarnik piecze inaczej.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub udekorować polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz