sobota, 14 sierpnia 2021

Babeczki z czekoladą i borówkami.

 


Pyszne, delikatne, mięciutkie. Takie są te babeczki. Dodatek czekolady 
i borówek sprawia, że smakują obłędnie. 
Bardzo lubię robić i jeść babeczki. Szybko się je robi i pieką się szybciej niż duża 
babka. Świetnie się sprawdzą jako poczęstunek dla gości. Pasują na każdą okazję. 
Moje babeczki posypałam cukrem pudrem, ale można zrobić polewę, lub lukier 
i dowolnie je udekorować. Przy dekorowaniu największą frajdę mają dzieci. 
Z podanych składników zrobiłam 17 babeczek.


Składniki:
1 kostka masła (200 g.)
1 niepełna szklanka cukru
4 jajka
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g. czekolady mlecznej
borówki

Wykonanie:
Czekoladę posiekać nożem. 

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i dalej ucierać. 
Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę, 
żeby składniki dobrze się połączyły. 
Na koniec wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać wszystko łyżką. 


Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremek na babeczki wyłożonych 
papilotkami, do 3/4 wysokości. 


Na wierzchu każdej babeczki ułożyć po kilka borówek. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 30-35 minut. 
Czas pieczenia może się różnić, bo każdy piekarnik piecze inaczej. 

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub udekorować polewą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz