wtorek, 31 sierpnia 2021

Kapusta z pomidorami i papryką.

 


Dziś mam dla Was przepis na kapustę. Tak przygotowana sprawdzi się jako dodatek 
do obiadu, ale też jako samodzielne danie. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. 
Podobnie robiła kiedyś moja babcia z tym, że nie dodawała papryki. 
Mogę powiedzieć, że to smak mojego dzieciństwa. 


Składniki:
1 główka kapusty (moja w całości ważyła 1600 g.)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 szklanka wody
5 średnich pomidorów
1 duża papryka czerwona
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
na czubku łyżeczki pieprzu
na czubku łyżeczki papryki ostrej
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanego koperku świeżego
1 łyżka octu

Wykonanie:
Kapustę przekroić na cztery części. Wyciąć głąb i drobno pokroić. 
Marchewkę pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Cebulę pokroić w pióra. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju w garnku 
z grubym dnem. Kiedy się zezłoci, dodać drobno pokrojony czosnek. 
Następnie wrzucić  kapustę, dodać łyżeczkę soli i wlać wodę. 
Przykryć i gotować 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie 
dodać marchewkę, pietruszkę i seler. 
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do kapusty. 
Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w małą kostkę 
i również dodać do kapusty. 


Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i resztę przypraw. Dusić na małym gazie 
jeszcze godzinę. Po tym czasie, dodać świeży koperek i ocet. 
Wymieszać i doprawić do smaku jeśli trzeba. 






2 komentarze:

  1. ja na wiosce nazywam to sałatkę pierdząca bomba, bo jak się człowiek najje to aż dupę rozsadza ciągle gazy.
    Stary mój nie wytrzymuje ze mną 😂😂
    Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He,he..... Ale warto dla tego smaku :) Ja bardzo lubię :)

      Usuń