Szybkie i proste ciasto, które zrobicie bez użycia miksera.
Wystarczy do miski wsypać składniki suche, dodać składniki mokre,
wymieszać i gotowe. Dodatkowo na wierzch wyłożyłam jagody.
Ciasto można posypać cukrem pudrem. Polewa nie jest tu konieczna,
ale jak dla mnie z polewą smakuje lepiej.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki wody gazowanej
4 łyżki powideł (miałam czekośliwkę)
100 g. czekolady gorzkiej
jagody
Polewa:
50 g. czekolady mlecznej
50 g. śmietanki 30 %
Wykonanie:
Czekoladę posiekać nożem.
Składniki suche (mąkę, cukier, sodę, kakao, cynamon) wsypać do miski i wymieszać.
Następnie wbić jajka, wlać olej i wodę. Dodać powidła.
Wszystko wymieszać łyżką. Wsypać posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Na wierzch wyłożyć jagody.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 stopni i piec 60-65 minut. To już zależy od piekarnika.
Kiedy ciasto wystygnie, przygotować polewę.
Śmietankę wlać do rondelka i podgrzać. Dodać czekoladę połamaną na kawałki.
Mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Uważajcie żeby nie zagotować śmietanki.
Tak przygotowaną polewą udekorować ciasto.
Przepis w Waszym wykonaniu.
Pychotka
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń