Strony

wtorek, 27 września 2022

Chleb pszenno - orkiszowy.

 


Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. 
Na blogu jest duży wybór, przepisów na pieczywo, każdy znajdzie coś dla siebie. 
Wczoraj upiekłam chleb z dodatkiem mąki orkiszowej, dodałam też płatki orkiszowe. 
Chleb pyszny, nie ma porównania do sklepowego. Nie wspomnę o zapachu, 
który unosi się w kuchni podczas pieczenia. 
Sprawdźcie jakie to proste. 


Składniki:
700 g. ciepłej wody
40 g. drożdży
1 łyżeczka miodu
700 g. mąki pszennej typ 650
300 g. mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
6 łyżek płatków orkiszowych

Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do misy, wkruszyć drożdże i dodać miód. 
Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać obie mąki, sól, płatki i wlać olej. 


Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. 


Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną 
i posypanych mąką. 
Wierzch chlebków nasmarować wodą i posypać płatkami i mąką. 


Zostawić w foremkach na 15 minut, żeby podrosły. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 1 godzinę. 
Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. 




Przepis w Waszym wykonaniu.





2 komentarze:

  1. Uwielbiam swojskie chlebki również czasem sama piekę choć pochłaniają trochę czasu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już się uzależniłam od swojskiego pieczywa :)

      Usuń