Strony

czwartek, 8 września 2022

Kurczak po chińsku.

 


Proste i smaczne danie, które przygotujecie w kilka chwil. Zrobione ze świeżo 
pokrojonych warzyw, smakuje naprawdę dobrze. 
Przygotowane jest z łatwo dostępnych składników. Możecie je podać z ryżem, 
lub makaronem. 
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało.

Składniki na 3-4 porcje.
Inspiracja, Pysznie czy przepysznie.


Składniki:
500 g. fileta z kurczaka
100 g. pora (biała część)
1 większa papryka czerwona 
1/2 papryki zielonej
1 marchewka 
1 ząbek czosnku 
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
3-4 szczypty imbiru mielonego

Sos:
1/3 szklanki wody
4 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
olej do smażenia
1 łyżka sezamu

Wykonanie:
Kurczaka pokroić w paski. Przyprawić solą i pieprzem. 
Wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, tak żeby mięso było obtoczone w mące. 


Czosnek drobno pokroić.
Paprykę, marchewkę i por pokroić w cienkie paski. 


Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić mięso i obsmażyć często mieszając. 
Usmażone mięso przełożyć do miski. 

Na patelnię dolać trochę oleju i wyłożyć warzywa. 


Smażyć 5-7 minut na średnim gazie co jakiś czas mieszając. 
Pod koniec smażenia dodać czosnek. 
Do podsmażonych warzyw dodać mięso. Wymieszać i smażyć 2-3 minuty. 
Składniki na sos wymieszać i wlać na patelnię, dodać też imbir.


Smażyć jeszcze chwilę, około 5 minut, co jakiś czas mieszając. 
Na koniec posypać sezamem. 
Podawać z ryżem. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz