wtorek, 25 stycznia 2022

Czerwona fasolka po bretońsku.

 


Fasolka po bretońsku na szybko. Zrobiona z czerwonej fasoli z puszki. 
Smakiem nie odbiega od suchej fasoli, a jest wygodniejsza w użyciu i dużo szybsza 
w przygotowaniu. 
Fasolka po bretońsku świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. 
Można ją podać z ziemniakami, lub ze świeżym pieczywem. 
My lubimy z  pieczywem, oczywiście swojskim :) 


Składniki:
2 puszki fasoli czerwonej
1 cebula
1 mały ząbek czosnku
300 g. kiełbasy dowolnej (miałam śląską)
1 szklanka swojskiego przecieru pomidorowego, lub passaty pomidorowej
sól, pieprz, majeranek
słodka i ostra papryka
kilka łyżek oleju do smażenia

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. 
Do podsmażonej cebulki dodać kiełbasę pokrojoną w większą kostkę. 


Smażyć jeszcze chwilę. Zależy czy lubicie mniej czy bardziej podsmażoną. 
Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. Następnie dodać fasolę 
razem z zalewą. Gotować 5-7 minut.


Po tym czasie wlać przecier pomidorowy. 
Przyprawić solą pieprzem, majerankiem i papryką według swojego smaku. 
Gotować jeszcze 10-15 minut na niewielkim gazie, często mieszając.


Podałam ze swojska bagietką. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz