Fasolka po bretońsku na szybko. Zrobiona z czerwonej fasoli z puszki.
Smakiem nie odbiega od suchej fasoli, a jest wygodniejsza w użyciu i dużo szybsza
w przygotowaniu.
Fasolka po bretońsku świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe.
Można ją podać z ziemniakami, lub ze świeżym pieczywem.
My lubimy z pieczywem, oczywiście swojskim :)
Składniki:
2 puszki fasoli czerwonej
1 cebula
1 mały ząbek czosnku
300 g. kiełbasy dowolnej (miałam śląską)
1 szklanka swojskiego przecieru pomidorowego, lub passaty pomidorowej
sól, pieprz, majeranek
słodka i ostra papryka
kilka łyżek oleju do smażenia
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
Do podsmażonej cebulki dodać kiełbasę pokrojoną w większą kostkę.
Smażyć jeszcze chwilę. Zależy czy lubicie mniej czy bardziej podsmażoną.
Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. Następnie dodać fasolę
razem z zalewą. Gotować 5-7 minut.
Po tym czasie wlać przecier pomidorowy.
Przyprawić solą pieprzem, majerankiem i papryką według swojego smaku.
Gotować jeszcze 10-15 minut na niewielkim gazie, często mieszając.
Podałam ze swojska bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz