Jajka faszerowane pieczarkami. Znane i lubiane od lat.
Przyznaję, że dawno nie robiłam i chyba dlatego tak bardzo mi smakowały.
Chociaż prawda jest taka, że zawsze je lubiłam.
Sprawdzają się na co dzień, ale także na wszelkiego rodzaju imprezy i święta,
a szczególnie Święta Wielkanocne. No właśnie, święta już całkiem niedaleko,
może przepis Wam się przyda.
Składniki:
6 jajek
8 średnich pieczarek
1 łyżeczka masła
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
Dodatkowo:
majonez do dekoracji
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek.
Pieczarki zetrzeć na tarce. Podsmażyć na maśle, do odparowania wódy,
w międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.
Podsmażone pieczarki przełożyć do miseczki i zostawić do wystudzenia.
Jajka przekroić wzdłuż na pół. Wyciągnąć żółtka i dodać do pieczarek.
Rozgnieść widelcem i wymieszać. Dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem.
Dodać szczypiorek i ponownie wymieszać.
Dobrze jest wstawić farsz na co najmniej godzinę do lodówki, wtedy będzie
bardziej zawarty.
Gotowy farsz wkładać łyżeczką do dziurek po żółtkach.
Wierzch jajek udekorować majonezem.
Moje Potwory tez najbardziej lubią z pieczarkami. Bardzo "starannie" wykonane, gratuluję :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
Usuń