Młodą kapustę, mogłabym jeść i jeść. Uwielbiam ją w każdej postaci.
Między innymi, taką na gęsto. Robię ją, jako dodatek do obiadu, ale później
i tak to, co zostanie wyjadam ze świeżym pieczywem :)
W okresie letnim, kiedy jest tyle świeżych warzyw, mięso mogłoby dla mnie nie istnieć.
Chociaż, może tylko do gołąbków z młodej kapusty :) Dziś właśnie,
będę robić na obiad. Tym czasem, zapraszam po przepis na kapustę, na gęsto.
Ciekawa jestem, czy też taką robicie?
Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
1 cebula
1/2 szklanki szklanki wody
2-3 łyżki posiekanego koperku
1-2 łyżki octu
1/2 łyżki mąki
masło do smażenia
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na maśle, (masła daję dość sporo),
w garnku z grubym dnem.
Kapustę poszatkować dodać do podsmażonej cebuli.
Wlać wodę i przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas
mieszając, do miękkości kapusty. W razie potrzeby można dolać trochę wody.
Kiedy kapusta będzie miękka, wsypać koperek.
Wymieszać. Przyprawić jeszcze do smaku, solą i pieprzem, jeśli trzeba.
Dodać ocet. Na koniec wsypać mąkę i wymieszać, żeby mąka dobrze się rozprowadziła.
Kiedy mąka połączy się z kapustą, wyłączyć gaz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz