Bardzo szybkie, bardzo proste i bardzo pyszne. Tak można określić to ciasto.
Składniki wrzucamy do miski mieszamy i na blaszkę.
Kiedy się upiecze dekorujemy polewą i zajadamy.
Ciasto jest naprawdę pyszne. Miękkie i wilgotne. Spróbujcie koniecznie.
Ciasto można też posypać cukrem pudrem, ale polewa dopełnia całości.
Polecam z polewą :)
Piekłam w blaszce 32x23
Składniki:
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
3 łyżki powideł
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
2 łyżki kakao
50 g. czekolady mlecznej
2 garście orzechów (u mnie laskowe i ziemne)
Polewa:
100 g. śmietanki 30 %
50 g. czekolady mlecznej
50 g. czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Czekoladę i orzechy posiekać nożem.
Do miski wsypać cukier, wlać mleko i olej. Dodać mąkę i powidła.
Wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao
i posiekaną czekoladę z orzechami.
Ponownie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 40-45 minut.
Wystudzone ciasto udekorować polewą.
Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać
aż powstanie gładka polewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz