Kalafior można wykorzystać i jeść na różne sposoby. Niekoniecznie tylko z masłem
i bułką tartą. Chociaż ten klasyk nigdy mi się nie znudzi :)
Tym razem zapraszam na kotlety, zrobione właśnie z kalafiora.
Dodatkowo dodałam ser żółty, dla podkręcenia smaku. Spróbujecie koniecznie.
Z podanych składników zrobiłam 5 kotletów.
Składniki:
1/2 kalafiora (po ugotowaniu waga 350 g)
50 g. sera żółtego (użyłam ser Gouda)
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka bułki tartej
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Wykonanie:
Kalafior podzielić na różyczki. Umyć i ugotować w osolonej wodzie.
Nie powinien być zbyt miękki. Ja wrzucam do wrzącej wody i gotuję około 10 minut.
Czas gotowania zależy od tego, jakiej wielkości będą różyczki.
Ugotowany kalafior odcedzić i wystudzić.
Kiedy ostygnie, pokroić go nożem. Następnie przełożyć do miski
i rozgnieść widelcem. Do tak przygotowanego kalafiora dodać ser utarty
na drobnych oczkach i resztę składników.
Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety, po kilka minut z każdej strony
na niewielkim gazie.
Po usmażeniu można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przepis w Waszym wykonaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz