Strony

czwartek, 8 lipca 2021

Kotlety z kalafiora z serem.

 


Kalafior można wykorzystać i jeść na różne sposoby. Niekoniecznie tylko z masłem 
i bułką tartą. Chociaż ten klasyk nigdy mi się nie znudzi :) 
Tym razem zapraszam na kotlety, zrobione właśnie z kalafiora. 
Dodatkowo dodałam ser żółty, dla podkręcenia smaku. Spróbujecie koniecznie. 
Z podanych składników zrobiłam 5 kotletów. 


Składniki:
1/2 kalafiora (po ugotowaniu waga 350 g)
50 g. sera żółtego (użyłam ser Gouda)
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka bułki tartej
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

Wykonanie:
Kalafior podzielić na różyczki. Umyć i ugotować w osolonej wodzie. 
Nie powinien być zbyt miękki. Ja wrzucam do wrzącej wody i gotuję około 10 minut. 
Czas gotowania zależy od tego, jakiej wielkości będą różyczki.

Ugotowany kalafior odcedzić i wystudzić. 
Kiedy ostygnie, pokroić go nożem. Następnie przełożyć do miski 
i rozgnieść widelcem. Do tak przygotowanego kalafiora dodać ser utarty 
na drobnych oczkach i resztę składników.


Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. 
Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. 


Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety, po kilka minut z każdej strony 
na niewielkim gazie. 


Po usmażeniu można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. 






Przepis w Waszym wykonaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz