Zwykle ciasto ucierane. Proste, zrobione z podstawowych składników,
które mamy w kuchni. Miękkie i delikatne.
Można je zrobić z dowolnymi owocami, a nawet bez owoców. Kruszonkę, też można
pominąć i posypać ciasto cukrem pudrem. Zawsze smakuje wyśmienicie.
Składniki:
200 g. masła
1 szklanka cukru
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
Kruszonka:
50 g. masła
3 pełne łyżki cukru
3 pełne łyżki mąki
Dodatkowo:
2 brzoskwinie
garść czereśni
garść borówek
Wykonanie:
Na początek przygotować owoce. Umyć i osuszyć.
Dodałam brzoskwinie, czereśnie i borówki, ale mogą to być inne owoce.
Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czereśnie wydrylować.
Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka i dalej ucierać, aż składniki się połączą.
Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dodać ekstrakt migdałowy.
Ucierać jeszcze chwilę, żeby ciasto było gładkie.
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto.
Wyrównać wierzch i ułożyć owoce.
Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i rozgnieść palcami.
Posypać wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 stopni i piec 40-45 minut.
Czas pieczenia może się różnić, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.
Ciasto mojej Mamy :-)
OdpowiedzUsuńCiasto ucierane zawsze pycha, zazwyczaj robię z kruszonką. :)
OdpowiedzUsuń